Повністю усвідомлюємо, що після публікації цього посту та висвітлення у ньому конкретних осіб – можуть бути певні «наслідки». Однак Громада має право та повинна знати правду і своїх «героїв», тому ми готові! До речі, Громадська організація Браїлова – це не одна особа, усіх змусити мовчати не вдасться!, – зазначено у соціальній мережі на сторінці Браїлівський Кулак. – Ну що ж, Кабмін 06 травня 2020р. затвердив план поділу Вінницької області на ОТГ, в якому Браїлова, як ОТГ, не має. Було повністю проігноровано створення Браїлівської ОТГ, хоча Громада встигла по строкам подати усі відповідні документи щодо добровільного об’єднання Браїлівської селищної ради з Потоківською сільською радою у єдину ОТГ, як те передбачено законодавством. Звісно, це не остання крапка, адже Верховній раді ще потрібно прийняти закон про новий адміністративно-територіальний поділ країни, зі змінами до Конституції, набравши «конституційну» більшість голосів у Парламенті. З огляду на те, що відбувається сьогодні у Верховній раді, це може бути важкувато. Хоча це і наївні сподівання, але промінчик надії є, можливо і невеликої!

Все ж таки, як так сталося? Уже раніше говорилося, що такий собі Левченко, котрий в області займається реформою децентралізації, заявляв у приватних розмовах, що Резедент подав до Вінницької ОДА у листопаді 2019р. листа про те, що Браїлів відмовляється бути центром ОТГ та хоче до Жмеринки. Це також підтверджували і інші члени відповідної робочої групи при Вінницькій ОДА по реалізації реформи децентралізації у області. Крім того, той самий Левченко постійно виставляв нам строки на порятунок ситуації: то до 10 грудня, потім до Нового року, опісля давав всього на всього кілька днів. Така поведінка відповідної особи свідчила лише про одне – він зумисне намагався нас збити з пантелику, даючи мало часу на відповідні дії.

Як відреагувала районна влада на ситуацію навколо Браїлова? 22 листопада 2019р. було внесено зміни до Перспективного плану розподілу області на ОТГ, за яким Браїлів відходив до Жмеринки. А кілька днів перед такими змінами, голова райради Малярчук В.Г. викликав на килим до себе сільських голів рад, які мали увійти до Браїлівської ОТГ, та переконував добровільно приєднатися до Жмеринки і прийняти рішення сесій про таке приєднання. Окрім цього, на такий же килим він водив їх до керівництва Жмеринського міськвиконкому. Підкреслюємо: це все відбувалося за декілька днів до внесення змін у Перспективний план, тоді Браїлів був ще центром ОТГ. Важко сказати, які аргументи використовували Малярчук та керівництво Жмеринського міськвиконкому, але усі сільські ради прийняли ці рішення. Більше того, районним керівництвом було підібрано для сільських голів такі переконання, що вони після того про об’єднання з Браїловом навіть слухати не хотіли! Що правда, Малярчук, з незрозумілих причин, не запрошував до себе на килим лише Людавського сільського голову. Останній на те, що відбувається в районні відреагував наступним чином: почав шукати за «три-дев’ять земель» приєднання Людавки до Вінниці, не зважаючи на те, що обласний центр планує розмістити сміттєзвалище біля села. Ця спроба «втечі» за межі Жмеринського району потерпіла фіаско. Звісно, ми усі заспокоїлися, бо роботи по розміщенню Людавського сміттєзвалища замороженні, після тривалої боротьби громад. Але яка його доля буде при Жмеринській ОТГ? Про це повинні задуматися не лише жителі Людавки, а й навколишніх сіл!

Рішення сесій рад щодо приєднання до Жмеринки нанесли по Браїлівській ОТГ нищівний удар. Адже це повністю унеможливлювало проведення буль-яких акцій протесту, бо єдине гасло, яке можна було використовувати у такій ситуації – «ПРИЄНДАЙТЕ ГРОМАДИ ДО БРАЇЛОВА ПРОТИ ЇХНЬОЇ ВОЛІ!»

Крім того, не встигла лиш на допомогу до Браїлова приїхати Народний депутат Ірина Борзова, як Малярчук їй вручив рішення сесій рад у руки. Звісно, Борзова намагалася виправити ситуацію та домовилася з керівництвом ОДА про шанс для Браїлова, за яким потрібно було переконати декілька громад змінити свою думку та приєднатися до Браїлова. Вона особисто навіть провела зустріч з усіма сільськими головами, переконуючи та запевняючи їх, що захистить, допоможе створити та в майбутньому всіляко буде підтримувати Браїлівську ОТГ. Але як було уже сказано раніше: аргументи Жмеринських чиновників були переконливішими!

А яка реакція була у нашого обласного депутата та бувшого голови Жмеринської РДА Легези О.В.? Єдине, що зробив наш обласний депутата – це допоміг, на його думку, переконати громаду Потоцької сільської ради щодо добровільного об’єднання з Браїловом, а так помочі по порятунку Браїлівської ОТГ взагалі не було, хоча ми і неодноразово зверталися! Більше того, жителі с.Дубова повідомили, що коли проводилися у грудні 2019р. збори-сходи громади по питанню добровільного об’єднання з Жмеринкою – громада пручалася. Там був присутній і обласний депутат, який переконував жителів с.Дубової приєднуватися до м.Жмеринка та заявляв, що Браїлів не хоче бути центром ОТГ та йде під Жмеринку. Цей факт не лише нам повідомили жителі Дубової, а й деяким освітянам Браїлова. Важко оцінити причину такої позиції нашого обласного депутата, але…

Щодо Резедента, то неважливо: здав, продав чи….. Але те, що він не хотів нічого робити у плані створення Браїлівської ОТГ – це факт! За тиждень до внесення змін у Перспективний план, в якому Браїлів відходив до Жмеринки, районному депутату Власюку М.А. повідомили, що Резедент бігає по району з ідеєю приєднання Браїлова до Жмеринки та майже щодня оббиває пороги Жмеринського міськвиконкому. Звісно, про це одразу дізналися у селищі! Громада почала обурюватися! Одразу після цього відбулася сесія, на якій селищного голову запитали про це. Але він усе заперечував та заявляв, що усе те брехня, проте паралельно намагався переконати, що у перспективі приєднання Браїлова до Жмеринки немає нічого поганого. Це був початок тижня. А наприкінці цього ж тижня, у п’ятницю, робочою групою при Вінницькій ОДА було внесено зміни до Перспективного плану, згідно якого Браїлівської ОТГ не стало! Отож, інформація, яку Резедент назвав брехнею, виявилася правдивою!

Але навіть після оприлюднення нового Перспективного плану, як і до того, наш очільник навіть не ворушився. Можливо, хтось скаже, що це не так? Так от, дізнавшись, що Браїлівської ОТГ немає, то не голова Браїлівської селищної ради, а Власюк, Трепака, як депутати районної ради, та активні жителі селища поїхали до Вінницької ОДА! У області здивовано запитали чого приїхали, адже Браїлів відмовився бути центром ОТГ, тому було внесено такі зміни.

А що було далі? Пам’ятаєте, як казали, що «Власюк ще б трішки і набив Резедента»? Це правда, відбувалося усе те одразу того ж дня після повернення з Вінниці. По дорозі були повідомлені усі депутати про ситуацію, в яку було загнано Браїлів, та скликано усіх терміново до селищної ради. Депутати та жителі селища тоді вимагали у Резедента провести сесію по питанню створення Браїлівської ОТГ, яку він відмовлявся проводити. Лише під тиском вдалося змусити його – сесія була проведена. Після чого, в терміновому порядку проведено наступні сесії Браїлівської селищної та Потоцької сільської рад про добровільне об’єднання. На початку грудня 2019р. було подано документи до Вінницької ОДА про створення Браїлівської ОТГ. ОДА по законну повинна розглянути та вивчити їх в десятиденний строк та дати відповідь. Але пройшло два тижні: ОДА мовчить, а Резедент сидить та не ворушиться. Після чого, було здійснено поїздку до обласного центру без нашого очільника, де повідомили про відмову Браїлову у створенні ОТГ, а саме: документи були подані з помилками. У Вінниці надали методичку, де було розписано від «А до Я» усю процедуру створення ОТГ з зразками рішень сесій та усіх інших документів. Цю методичку було передано селищній раді. Але навіть після цього ОДА документи два рази повертала через помилки, а це лише затягувало час. Одним словом, вірний комплект документів було передано лише у лютому 2020р., практично перед закінченням строку дії закону «Про добровільне об’єднання громад».

Паралельно ініціативною групою з жителів Браїлова проводилися неодноразові зустрічі та перемовини з керівництвом області, районну та Жмеринського міськвиконкому на предмет залишення Браїлівської ОТГ у Перспективному плані. При цьому варто відмітити те, що Резедент, як селищний голова, участі в цих перемовинах по причині особистого небажання не приймав. Також було подано заклик про допомогу Народному депутату Борзовій. Проводився збір підписів жителів селища до листів-звернень адресованих центральній владі країни.

В багатьох владних кабінетах не раз звучали запитання: «Де ваш голова? Чому мовчить, чому не діє? Яка його позиція?»,- але наш очільник був непорушний. Змусити його щось робити було практично нереально: він відмовлявся проводити сходку громади чи звертатися кудись, чи робити будь-які інші дії, окрім того, що його вдалося змусили робити – провести сесії по створенню ОТГ та подати документи до ОДА, які він, як було уже сказано, подавав неодноразово з помилками, що відібрало час у Громади на порятунок Браїлова?

Одним словом, Резедент в такий спосіб без сумління совісті злив Браїлів! Більше того, він усі ці роки намагався усім подати себе найкращим селищним головою в районні, та що там – в усій Вінницькій області. Проте і пальцем об палець не вдарив, щоб створити за попередні роки Браїлівську ОТГ, в чому нас неодноразово дорікали про те, що нами упущено багато часу, оскільки Северинівка, яка набагато менша за Браїлів, спромоглася створити ОТГ! Станіславчик, який мав відійти до Жмеринки – врятувався! Чому? Бо там голови думають за власну громаду, а наш лише шукає особистої вигоди! Бо, напевне, створення Браїлівської ОТГ не збігалося з його особистими інтересами, через те він здав селище без бою!

Те, що обкрадав усі ці роки селище, не може перевершити по ганебності вчинок по здачі Браїлова! ГАНЬБА такому селищному голові, який довів селище до руїни, а в кінці ще й «злив»! Браїлів не повинен та не має права забути це, а цей ганебний вчинок повинен пам’ятати кожен житель селища завжди! ГАНЬБА усім тим, хто від сьогодні буде підтримувати у майбутньому особу, яка так ганебно здала Браїлів!

І що Ви думаєте, Резедент ще планує подавати свою кандидатуру у майбутньому на посаду старости селища, якщо ми все ж таки примусово відійдемо до Жмеринки! Сьогодні у Браїлові Легеза роздає продуктові набори літнім людям, як допомогу під час карантину. Так от, до Легези і його представника Резедентом представлено працівника селищної ради Похолюк Надію, яка при роздачі продовольчих пакунків розмовляє з людьми і практично ставить їх перед фактом за кого потрібно голосувати на майбутніх виборах до обласної та районної рад, а щодо Браїлова, то заявляє, що лише потрібно підтримувати у майбутньому Резедента на посаду керманича селища. Це, що таке: благодійна допомога чи підкуп голосів за пакунок гречки? Прикро, що на біді людей хтось намагається «виїхати»! Як низько потрібно було впасти нашому голові, щоб до такого дійти? Але, якщо відкрито здав Браїлів та має нахабство ще дивитися у вічі односельчанам, то це для нього дрібниці!

Що тут вдієш? Браїлів гарно обіграли та положили на лопатки! Хоча це було б неможливо без внутрішнього зрадника у Громаді!

Громадо, яке б майбутнє нас не чекало, ми повинні гуртуватися з метою відстоювання інтересів Браїлова при будь-яких адміністративно-територіальних устроях! Адже Браїлів – це дійсно Перлина та Гордість Поділля!