Про це нам вдалось дізнатись із ухвали судового реєстру. Відкрито кримінальне провадження за фактом «привласнення та розтрата майна за попередньою змовою групою осіб».

– Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА, будучи членами Конкурсної комісії по виділенню коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, діючи в інтересах посадових осіб Ладижинської міської ради та «Ладижинська ТЕС», протягом 2018-2019 років виділяли та перераховували бюджетні кошти. Ніби на проведення та реалізацію природоохоронних заходів у 2018 році було перераховано 15 млн грн., а в 2019 році — 3 млн грн. Крім того, встановлено, що посадові особи ВП «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго», з метою приховування фактів неналежної реалізації природоохоронних заходів, протягом 2016-2019 років, не допустили працівників Державної екологічної інспекції у Вінницькій області на проведення планових перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Днями Вінницький міський суд надав слідчій ГУНП у Вінницькій області Оксані Семенюк доступ до документів щодо виділення коштів на фінансування природоохоронного заходу по технічному переоснащенню. Зокрема мова йде про розпорядження голови ОДА, рішення Вінницької ОДА, положення про обласний фонд охорони навколиш­нього природного середовища, звернення посадових осіб Ладижинської міської ради та ВП «Ладижинська ТЕС» про виділення коштів, звіти про їх використання. Підозру поки що нікому не оголошували, це буде можливим лише після завершення слідчих дій, але, як бачимо, у цій справі можуть фігурувати дуже відомі прізвища посадовців.

Тим часом «ДТЕК Ладижинська ТЕС» відкидає звинувачення.

– У кінці 2019 р. до нас із запитом звернулося управління стратегічних роз­слідувань Нацполіції у Він­ницькій області з приводу отримання коштів з обласного фонду охорони навколишнього середовища на проєкт реконструкції електрофільтру енергоблоку №1. Ми порекомендували звернутися в органи місцевого самоврядування. У свою чергу, ДТЕК Ладижинська ТЕС продовжує реалізацію проєкту реконструкції електро­фільтру енергоблоку №1 на умовах співфінансування — залучення коштів компанії і бюджетних коштів фонду ОНС з дотриманням вимог законодавства.

Віталіна Володимирова