Не встигли одягнути — як розійшлись по швах. У Павлівку Калинівського району медикам Центр первинної медико-санітарної допомоги закупив у приватного підприємства з Києва «Украгропродукт» захисні костюми, які порвалися при одяганні.

Окрім того, що вони мають недостатній рівень захисту, то ще й наражають медиків на небезпеку. На ці засоби із бюджету сільської ради витратили понад 8 тисяч гривень.

– У нашій громаді зафіксовано чотири випадки коронавірусу. Але троє людей вже одужали, це працівники Калинівської ЦРЛ, інший завершує лікування. Ми перерахували медичному центру п’ятдесят тисяч гривень й були впевнені, що там закуплять належні засоби індивідуального захисту для медпрацівників сільської амбулаторії. Але те, що отримали, шокувало, — каже голова Павлівської сільради Віктор Кособуцький. — Лікарі мали їхати на виклик, відкрили пакет, а комбінезон на швах просто розлазиться. Можливо, у ньому можна провідувати хворого, але ніяк не брати проби від вірусу хворого на COVID-19 чи потенційного хворого. Сині бахіли, які йдуть у комплекті з комбінезоном, дають у стаціонарах для відвідування хворих. У понеділок до нас телефонували юристи районного Центру первинної медико-санітарної допомоги, вибачались. Мовляв, все сертифіковане. Повернути вони їх вже не можуть. Але, люди добрі, давайте ви одягнете цей костюм і тоді зробите висновки, чи це так. Нехай це для них буде певною наукою при майбутніх закупівлях, і це не той випадок, коли слід мовчати. Найголовніше – це безпека. Я особисто знаю, що медсестра місцевої амбулаторії взяла вже понад 20 проб на коронавірус. Крім того, із нею їздить ще одна медик та водій. Вони ризикують своїм життям та здоров’ям. У свою чергу, ми вже придбали медикам багаторазові та якісні костюми, тож наразі проблем нема. Крім того, підключились благодійники і ще привезли 15 штук.

Натомість у Калинівському районному центрі повідомили, що теж схвильовані ситуацією.

– Вартість одного захисного комбінезону 165 гривень, 50 пар бахіл коштують 49 гривень. Товар сертифікований, такі ж костюми закупили і для медзакладів Калинівки. У нас створена комісія, яка займається закупівлею засобів індивідуального захисту, у складі юриста, економіста. І про це обговорюється з кожним завідувачем амбулаторії. Раніше таких випадків не виникало, будемо розбиратись.

Вікторія Снігур