Нині епіцентром захворюваності на COVID-19 є Сполучені Штати Америки. Світлана Кудрінська-Вейснер, яка родом із Вінниці та закінчила наш медичний університет за фахом педіатра, вже понад 20 років мешкає у штаті Південна Кароліна.

Працює медсестрою у госпіталі у відділенні інтенсивної терапії. Безумовно, вона зараз теж на передовій у боротьбі з інфекцією. Ми поговорили із землячкою.

– Наші пацієнти — це критично хворі люди, які потребують більш уважного нагляду, моніторингу й інтенсивного лікування. Заборонено від­відування родичами, окрім випадків, коли педіатричні пацієнти або… смерть, — каже Світлана. — Щодня відбувається монітор симптомів у всіх працівників шпиталю, і діють зобов’язання носити маску під час усієї зміни, в наявності спеціальний одяг для всіх, хто дбає про ковід-пацієнтів. У нас адаптували всі палати так, що в них негативний тиск, аби вірус не рознісся через витяжку по всій лікарні. Проблема із засобами персонального захисту вірогідно інтернаціональна. Але в нашому стаціонарі зараз їх достатньо, і це завдяки адміністрації, вони дійсно цілодобово працюють над цим питанням!

– А у вашій лікарні багато медиків заразились за цей час, бо Вінниччина у трійці лідерів по Україні?

– На щастя, у шпиталі, де я працюю, таких нема. Але маємо 118 медпрацівників, позитивних на коронавірус, на всю нашу шпитальну систему (це майже 40 тисяч працівників). Трохи більше половини заразилися на роботі. Не знаю, чому так сталось, нам не розповідають деталі. Але, швидше за все, похибки у використанні масок, костюмів. Коли працюєш з хворими, завжди є ризик захворіти, тим більш, коли збудник — дуже контактний вірус.

У нас ті медпрацівники, хто був у контакті, продовжують ходити на роботу і стежать за симптомами, але мають носити маску. Коли симптоми з’являються, порядок такий самий, як для всіх: по — перше, зв’язатися з сімейним лікарем і виконувати його рекомендаціі. Вийти з карантину можна після двох негативних аналізів.

– Як у Штатах відбувається тестування, бо у нас тестів бракує, навіть не всім родичам захворілих роблять? Чи багато лікуються амбулаторно?

– Пацієнт, у якого є симптоми коронавірусу, має приїхати в один з пунктів, де його протестують. Коли буде результат, йому зателефонують. Пацієнт має бути на самокарантині; якщо результат позитивний, то всі, хто живе з ним, теж мають бути на карантині 14 днів. Особа з позитивним тестом буде під наглядом лікаря, і він скаже, коли йти в лікарню. Багато лікуються амбулаторно, і в нашому штаті немає такої ситуації, як була в Італії або Нью-Йорку. У нас достатньо апаратів ШВЛ, і, мабуть, тому, що до карантину люди ставляться відповідально, кількість хворих така, якій можна дати раду.

У нашому штаті за порушення карантину штраф — 100 $ або ув’язнення на 30 днів. Люди виконують закони, є порушники, але їх одиниці. У нас багато бізнесів теж зачинено. Ресторани продають їжу лише з собою. У продуктових магазинах дивляться, щоб люди підтримували двометрову дистанцію, поставили скляні стінки перед касирами, щоб менше було контактів. Відеозв’язок допомагає підтримувати соціальні відносини, і його навіть у шпиталях використовують. Церква допомагає через відео або дистанційно.

– Весь світ облетіли кадри, як прощаються в Італії з померлими від коронавірусу. Бачила, що в одному із штатів США хоронять у братських могилах. А як у Південній Кароліні це роблять?

– У сюжеті про братські могили в Нью-Йорку говорилося, що так хоронили тих, чиї тіла родичі не забирали більше двох тижнів. Тут з обробкою тіл померлих інший процес, ніж в Україні. Якщо людина хоче бути кремованою, то виконують таке бажання і прах віддається сім’ї.

– Як відбувається лікування пацієнтів з коронавірусом і яким би досвідом могли поділитись із Вінниччиною?

– COVID-19 — це нова інфекція, яку продовжують досліджувати. Лікування теж постійно адаптується. У тому українському протоколі, що я бачила, нe було про лікування критичних хворих (а це ті, які потребують найбільшої уваги), і лікування ускладнень. У нас використовують антивірусну терапію, імуномодулятори, антибіотики, плазму па­цієнтів, які перехворіли на ковід і мають антитіла. Важких хворих, у кого розвинувся респіраторний «дістрес сіндроме» — інкубують. Для детальнішого інформування я раджу читачам «33-го каналу» та зокрема медикам зайти на ось ці сайти: https://bit.ly/35S5yUP та https://bit.ly/2YKRsTP.

Там йдеться про те, як треба лікувати ковід у дітей, вагітних, критично хворих та багато іншого. Користуючись нагодою, бажаю співвітчизникам здоров’я, терпіння, бути обережними і виконувати рекомендації по попередженню цієї небезпечної інфекції.

Вікторія Снігур