Саме у розпал коронавірусної пандемії сталася перша смерть на антарктичній станції «Академік Вернадський» загинув кухар 25-ї Української антарктичної експедиції, 35-річний Василь Омелянович. Ймовірно, чоловік скоїв самогубство через особисті проблеми. Василь Омелянович загинув 8 травня. Керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповів, що це була уже п’ята експедиція загиблого на станцію. У Міністерстві освіти і науки України та Національному антарктичному науковому центрі висловили співчуття батькам, братові, друзям та близьким Василя.

Василь Омелянович народився у 1985 році, жив у Малині Житомирської області. З 2011 року брав участь в експедиції на станцію «Академік Вернадський».

В останньому дописі у Facebook він закликав «шанувати та поважати людей і домівки, де на нас чекають». Колеги згадують його, як надзвичайно скромну людину, спеціаліста своєї справи, надійного товариша і романтика.

Того ж дня у голландському порту Роттердам загинула 39-річна українка, яка була членом екіпажу лайнера Regal Princess. Її тіло знайшли у воді за бортом судна. Цю інформацію підтвердило Міністерство закордонних справ. За інформацією місцевої поліції, смерть сталася внаслідок самогубства. Причиною смерті могло стати скасування чартера, яким жінка мала повернутися додому. До речі, це третє самогубство на круїзних лайнерах за останні два тижні.

“8 травня мали бути два чартери, один з них скасували. На жаль, саме ним вона мала летіти. Рейс перенесли на 12 травня, але, звісно, ніхто не може сказати, що він 100% полетить. Ніхто не очікував, що станеться щось подібне. Це дуже сумно”, – цитує Crew Center одного з членів екіпажу. Лайнер Regal Princess привіз до Роттердама членів екіпажів з інших лайнерів. 5 травня судно висадило близько 70 британців-членів різних екіпажів у Саутгемптоні. Сайт повідомляє – члени екіпажів, які перебувають на круїзних лайнерах, зазнають значного морального тиску і перебувають у складних психологічних умовах. Їм заборонено залишати свої каюти, декому навіть не дозволяють виходити в їдальню. Такі умови стають причинами депресій і навіть доводити до самогубства. Зокрема, смерть українки стала третьою за останніх два тижні.

Департаменті консульської служби МЗС України також повідомили про смерть українського моряка, члена екіпажу вантажного судна Panamax Alexander.

За повідомленням, відсутність моряка на судні виявили 10 травня на шляху до мексиканського порту м.Масатлан, штат Коліма. Цього ж дня тіло українця знайшли місцеві рибалки.

Ілона ВАЛЬТЕР