Наприкінці квітня директор фермерського господарства у с. Кивачівка Валерій Коваленко разом зі своєю мамою Надією виїхали засівати своє поле на 28, 9 гектара, а їх звідти вигнали, сказали, що земля вже не їхня!

З’ясувалося, що цю ділянку землі виставили на аукціон і там її викупила інша людина — фермер Ігор Бевз з сусідньої Тополівки. Надія Коваленко обурена, бо переконана, що це все дії голови Краснопільської об’єднаної територіальної громади Катерини Романенко. Відповідні документи вже готуються до суду.

– На цій землі ми вже 27 років господарюємо. Своє фермерське господарство створили ще у 1993 році, на землях резервного фонду (біля Кивачівки 196 гектарів резервного фонду), мій нині вже покійний чоловік Петро Кононенко був його директором, — розповідає Надія Коваленко. — Потім він важко захворів, не зміг виконувати свої обов’язки і у 2017 році передав керування господарством нашому синові Валерію. Він агроном, з вищою освітою, тож це було логічно. Все відбулося цілком на законних підставах, був складений заповіт. Вже через рік він помер, у нього серце зупинилося, коли дізнався, що землю у нас забрали… На якій підставі два роки тому сесія Краснопільської сільської ради вирішила припинити користування цією земельною ділянкою, ще до смерті мого чоловіка, і яким чином ця земля опинилася в межах ОТГ – ми й досі не можемо збагнути. Але це сталося, державний акт на землю визнали недійсним у зв’язку зі смертю чоловіка, а ділянку виставили на аукціон. Я її впізнала за кадастровим номером і за формою. По цій ділянці проходить газогін високого тиску і є катодна станція… Цієї весни ми виїхали на поле, закупивши кукурудзу, міндобрива. Але тут же виїхав староста Кивачівки Василь Вдовик і не дозволив нам засівати. Пригрозив: як тільки побачить нас на полі, то арештує техніку. Не змогли ми доступитися і до паїв чоловіка. Поле так і залишилося незасіяним. Ми звернулися до Гайсинського суду, додавши до позова 25 документів. Але його переадресували до Теплицького суду, бо ця земля розташована на території Теплицького району. А для прокуратури Вінницької області готую звернення про підробку документів, бо доказів назбиралося в мене чимало.

– Скандал роздувається напередодні виборів недаремно. Хтось дуже хоче зіпсувати мені репутацію – переконана голова Краснопільської ОТГ Катерина Романенко. — Ця земельна ділянка була у постійному користуванні її чоловіка. Справді, це землі резервного фонду. Коли чоловік помер, ці землі Держгеокадастр передав до об’єднаної територіальної громади у комунальну власність як вільну земельну ділянку, бо земля не була переоформлена на сина. Рішенням сесії її було включено у перелік земельних ділянок, котрі були винесені на аукціон. Їй пропонували взяти участь в аукціоні, але вона відмовилася. Цю земельну ділянку через аукціон виграла інша людина. Ми не проти, нехай звертається до суду. Але вона зверталася чомусь від імені свого покійного чоловіка… Про неї багато чого розповідають цікавого, вона на вибори зі зброєю може прийти. Але, повірте, якби документи були незаконні, то землю не змогли б винести на аукціон.

– Я давно попереджав її про те, що землю потрібно переоформити як слід, бо її чоловік давно хворів, — розповідає староста села Кивачівки Василь Вдовик. — Син живе у Вінниці, фермерське господарство вони переоформили на нього, а про переоформлення землі не подумали. Цю землю можна було розпаювати між членами фермерського господарства, аби вирішити проблему іншим способом. Я попереджав хлопців, котрі брали в неї цю землю у суборенду, казав, поговоріть з нею, нехай щось робить, бо втратить. Але вона нікого не слухала, вважала, що знає краще. Земля перестала їй належати тільки в кінці минулого року. У 2019 році вона ще збирала урожай на цій землі. Ми їй самі порадили звертатися до суду, нехай все вирішується у правовому полі.