Минулого тижня майже всю Вінниччину вкрили рясні зливи із шквальним вітром та грозами…

Опади були такими сильними, що розмило поля з майбутнім урожаєм, затопило будинки та дороги. А у селі Круподеринці Погребищенського району сталась ще й трагедія через негоду. 49-річний Анатолій, завідувач клубу, їхав на велосипеді додому, але його просто змило потоком води й понесло в річку Рось. Дорогою велосипед зачепився за дерево, чоловік захлинувся, адже у воді було багато мулу та каміння. Коли прибули рятувальники та медики, він уже не дихав. Знайшли його за 50 метрів від будинку.

– Анатолій Мельник працював завідувачем клубу близько 10 років, дружина — бібліотекар. У райцентрі мешкала їхня донька із родиною. Того дня чоловік їздив у Погребище у справах, повертався додому, бо тільки внучка відвіз, яким не міг нарадуватись. Поспішав до села. Відразу було небагато води, а тоді як нахлинула потужна течія з поля… Чоловік загинув миттєво, — кажуть односельчани. — Дружина забила на сполох, бо не дочекалась його додому. Одна із сусідок бачила у вікно, як Анатолій йшов, а тоді за секунди зник… Спочатку у кущах помітили велосипед, тоді тіло чоловіка. Кажуть, що в роті було багато мулу, побиті голова, ребра та кістки.

Вулиця Підлісна, на якій мешкав загиблий, знаходиться в яру довжиною у кілька кілометрів. Тут постійно під час зливи підтопи, вода стікає з горба. Ще на початку 2000-х тут за аналогічних обставин вже гинула людина.

– Ми не раз просили владу прорити канаву біля кладки, аби вода стікала. Якщо замулює — зацементувати. Ми не раз писали скаргу, бо ж боїмось за своїх дітей. А нам у відповідь чиновники – самі за ними дивіться. Пригнали грейдер, згорнули все в купу, встановили трубу, але її діаметр невеликий, тому не допомагає, — кажуть люди. – Ми не знаємо, як бути. Городів нема, підтопило вольєри, птицю. А головне – загинула людина…

У сільській раді бачать єдиний вихід із ситуації – підіймати рівень дороги, але на це потрібні чималі кошти.

Відомо, що наприкінці тижня за дорученням першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Здітовецького у Круподеринці виїжджали представники ДСНС, РДА та члени комісії з питань техногенно — екологічної безпеки. Вони провели огляд частини території, де стихійне лихо призвело до підтоплення приватних помешкань та трагічного випадку із загибеллю людини.

– Зокрема було встановлено обставини та причини виникнення надзвичайної події, проведено зустріч із мешканцями села. Робочою групою напрацьовано алгоритм дій щодо проведення будівельних робіт та організаційних заходів, направлених на недопущення подібних випадків у майбутньому. Наразі визначаються джерела фінансування для реалізації запланованих заходів, — коротко повідомили про результат роботи у Погребищенській райдержадміністрації.

Віталіна Володимирова