На найбільшому пункті пропуску на українсько-польському кордоні КПП «Дорогуськ – Ягодин» підприємливі прикордонники вирішили заробити на людях, які повертаються додому. Все це нагадує розбій біля дороги в часи «лихих дев’яностих». Однією із таких жертв хабарників став син вінницької автомайданівки Таїси Гайди, який навчається у Любліні.

– Ярославу 19 років й він повертався до України напередодні свого Дня народження. Трохи назбирав грошей , ми з чоловіком додали на розмитнення і купив у Польщі стареньке Пежо  2003 року за 1200 доларів. З Любліна взяв у супутниці  ще двох  дівчат – студенток і скинулись на дорогу на пальне.В Ягодині після отримання ним талону від прикордонника і після проходження вагів син під’їхав до будки. До нього підійшла жінка у формі синюватого кольору і почала кричати, що він заїхав без відповідних документів,  і що вони його повернуть у Польщу. На питання, що у нього не так, вона відповіла,  що Ярослав  має вирішувати проблему з прикордонниками. Після цього підійшов прикордонник віком близько 40 років. Почав вимагати зелену карту. Син показав документи , що заплатив  35 тисяч авансу за розмитнення і що зелену карту йому не потрібно. “Не ї..бе”, – заявили Ярославу ягодинські прикордонники, – або давай щось вирішуй, або зараз поставимо в сторону і будемо шукати,  поки не знайдемо і не повернемо тебе в Польщу». Діти вигребли усі  гроші, які в них були. На трьох  нашкребли 160 гривень. Прикордонник, перебравши усі купюри, відібрав собі 120 гривень. Сорок гривень по гривні-дві і віддав. Після цього поставив відмітку про проходження прикордонного контролю і відпустив на митницю для оформлення документів. За словами сина, там стоїть спеціальна коробочка, в яку усі , хто переїжджає кордон , кидає по 200 гривень. “Вас вітає Україна!” було написано на в’їзді. Це звучало як насмішка. Бо вперше в житті сину довелось “дати лапувку”.  Невдовзі з’ясувалось, що прикордонник, який вимагав з Ярослава гроші, у 2019 році успішно пройшов відбір у рейтинговому конкурсі “Нові обличчя кордону” . Але яка митниця,  такі і нові обличчя…

Відомо, що на скандал із вимаганням коштів вже відреагували у Держприкордонслужбі та розпочали розслідування.

– Транспортний засіб  водія прослідував в режимі «розмитнення». Оформлення здійснював старший прапорщик. В ході попереднього розбору військовослужбовець визнав свою провину та підтвердив інформацію щодо вимагання неправомірної винагороди. Начальником прикордонного загону призначено службове розслідування, яке проводить група офіцерів на чолі з першим заступником начальника загону – начальником штабу, -повідомили у прес-службі відомства. –  Матеріали службового розслідування будуть направлені до прокуратури з метою прийняття правового рішення. Також з метою оздоровлення колективу підрозділу, недопущення корупційних проявів в подальшому та по результатам службового розслідування планується провести ротацію певної категорії персоналу. Військовослужбовця усунуто від здійснення прикордонного контролю.

То ж чи понесе хабарник покарання – будемо слідкувати разом. Якщо вам відомі схожі факти, які відбуваються на митниці, зокрема з нашими заробітчанами, повідомляйте їх нашим журналістам.

Віталіна Володимирова