Вінницький міський голова вітає вінничан з визначною міжнародною нагородою – Почесною Відзнакою Ради Європи – та подякував за спільний результат. Це вже третя премія, яку Парламентська асамблея Ради Європи присудила Вінниці. Цьогорічній нагороді передував Європейський Диплом (2013 р.) та Почесний Прапор (2015 р.).

«Фактично ця відзнака – це останній крок до самої головної нагороди – Призу Європи. Кожного року змагаються муніципалітети з 47 держав Європи. І ми представляли цього року Україну. І фактично єдині, хто отримав Почесну Відзнаку. Ми не повинні зупинятися на досягнутому. Справа не у табличках, а щоб дійсно вінничани відчували, що ми живемо у самому чудовому місті на планеті», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Приз Європи заснований в 1955 році Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі для нагородження міст та муніципалітетів за активне просування європейських цінностей.Кожне місто чи муніципалітет, які прагнуть отримати Приз Європи, мають послідовно брати участь в конкурсах на наступні нагороди – від найнижчого рівня до найвищого: Європейський Диплом, Почесний Прапор, Почесна Відзнака, Приз Європи.

19 травня 2020 року підкомітет з питань Призу Європи присвоїв Почесну Відзнаку, окрім Вінниці, ще сімом муніципалітетам Франції, Німеччини, Італії, Сербії, Туреччини.

Довідка:

Приз Європи можуть отримати міста та муніципалітети, що сповідують європейські цінності, беруть участь у партнерських проектах, обмінах в галузі освіти, культури та спорту, організовують європейські заходи, є членами організацій муніципалітетів або місцевих органів влади, а також підтримують ініціативи солідарності. Премія допомагає містам налагодити зв’язки з іншими муніципалітетами. Переможці також отримують чек на 20000 євро, що дає можливість багатьом молодим людям відвідати європейські інституції у Страсбурзі.

Василина Вереснева