Після ексклюзивної публікації про це ми отримали чимало відгуків читачів від «як можна було біля 1-ї школи–ліцею відкривати такий об’єкт», до «добре, що відкрили» і «якщо це так пече проросійські сили, значить, там дійсно роблять щось саме для захисту українців».

Наша газета уже повідомляла, що проросійські пропагандистські ЗМІ та ОРДЛО заявили, що коронавірус був створений і поширений в американських лабораторіях, які зокрема знаходяться і в Україні. На наявність таких лабораторій і у Вінниці вказали і нардепи В. Медведчук та Р. Кузьмін.

На сайті Посольства США в Україні у розділі «Офіс агентства із зменшення загрози» чимало інформації про співпрацю Пентагону з українськими науковцями. Зокрема опублікована Програма, згідно з якою було модернізовано багато лабораторій для МОЗУ та Держслужби безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Ось що повідомив нашому виданню пресаташе Посольства США в Україні Рей Кастілло: «Американська Програма із зменшення біологічної загрози Міністерства оборони США працює з українським урядом для консолідованого та захищеного утримання небезпечних патогенів і токсинів, які перебувають у відповідних українських державних установах. Програма також фінансує мирні дослідження та розробки вакцин українськими вченими. Ми працюємо з нашими українськими партнерами, щоб забезпечити здатність України виявити спалахи, спричинені небезпечними патогенами, перш ніж вони становитимуть загрозу безпеці чи стабільності.

Усі лабораторії та установи перебувають під контролем і управлінням уряду України, і жодні американські вчені не працюють у цих лабораторіях. Це спільна програма, яка мала свій початок майже 30 років тому і базується на юридичних угодах між нашими країнами. У 1993 році США та Україна підписали юридично обов’язкову міжнародну угоду про ліквідацію стратегічної ядерної зброї і запобігання розповсюдженню зброї масового ураження. Потім, у 2005 році, згідно з цією Парасольковою угодою, Міністерство оборони США та Міністерство охорони здоров’я України підписали угоду-договір про спільну роботу щодо зменшення загрози небезпечних біологічних збудників.

Сполучені Штати фінансують дослідження для покращення здоров’я населення України на підтримку цілей України, а дослідження проводяться на прохання українського уряду для виконання українських наукових цілей. Проєкти, що фінансуються за допомогою цієї програми, дають можливість українським дослідникам вивчати нові методи та розбудовувати співпрацю з міжнародними академічними експертами. Ми пропонуємо навчання та матеріали, але саме українські вчені проводять дослідження.

Співробітники Вінницької    діагностичної лабораторії взяли участь у нашій Програмі менторства з написання наукових праць та представили роботу на щорічний симпозіум.

Уряд США вклав кошти у модернізацію Вінницької діагностичної лабораторії. У 2009-2010 роках Міністерство оборони, яке керує програмою співпраці уряду США, надало 1,5 мільйона доларів на проєктування, будівництво, лабораторне обладнання та меблі. Міністерство оборони США здійснило проєктування та будівництво на вимогу та за специфікацією Міністерства охорони здоров’я України та вінницької «Укрбуддержекспертизи».

У 2018 році ми надали ще 12 000 доларів на ноутбуки та інформаційні технології, а в 2019 році — 9000 доларів за систему фільтрації води».

Щоб дізнатися більше про проведені дослідження, ми, за порадою пресаташе американського Посольства, звернулися до директорки Вінницького обласного лабораторного центру Валентини Зайцевої, яка, за інформацією з Посольства, є їхнім ключовим співрозмовником у вінницькій лабораторії. Але Валентина Григорівна посилається на зайнятість. Тому відправили офіційний запит.

Разом з тим до редакції звернувся наш читач Олександр Коробчинський і виклав свій погляд на існування такої лабораторії:

ЧИ ПОТРІБЕН НАМ ЗНАК «БІОЛОГІЧНА НЕБЕЗПЕКА»?

– Вінниця – одне з найма­льовничіших міст України. Але знаку — «Біологічна небезпека», скільки ми не будемо проходити вулицями міста Вінниці, а зокрема вулицею Маліновського, ми не побачимо. Чи потрібен він там? Це цілком зрозуміле питання, яке може виникнути в кожного з нас.

Бо, відповідно до цієї програми, на території Вінницької обласної санепідемстанції побудована секретна лабораторія США, яка повинна виявляти особливо небезпечні інфекції, такі, як пташиний чи свинячий грип, холеру та інші небезпечні хвороби.

Ми можемо звинувачувати кого завгодно, шукати суб’єктивні та об’єктивні причини масових порушень при введенні в дію даного об’єкта, між іншим, підтверджені на державному рівні. Проте дуже хочеться подивитись у вічі тих, хто ставив свій підпис під дозволом будівництва лабораторії поряд із школою, фактично в центрі міста.

Сьогодні ми бачимо, що ця лабораторія допомагає боротись із коронавірусом і «зменшує біологічну загрозу від ворога»». Але чому обов’язково її потрібно було будувати з порушенням норм та місця розташування?

– Зверніть увагу на ключове запитання: «допомагає боротись із бологічною загрозою» і створена за сприяння Міністерства оборони США. Тепер ви розумієте, чому це так турбує Росію і її шісток в Україні? – відгукується Василь Сидорчук, інший читач. — Та тому, що якби не ці лабораторії, нас уже б чаями радіоактивними чи всякими стронціями, як скрипалів у Англії, зараженнями всякої нечисті витравили б тут російські диверсанти. Думаєте, ті раптові спалахи кору, чуми, сказу так просто були? А тут не просто кваліфіковані епідеміологи та високоточні лабораторії, а ще й департамент США, Пентагон. А, як відомо, – біологічна зброя заборонена міжнародними актами, тобто зразу владу РФ до міжнародного трибуналу. Ось де корінь і чого їм ті лабораторії – як більмо на оці. Тому за те, що вони є у Вінниці – дякувати треба. Якщо наші щось тут схалтурили – інше питання.

Ось така дискусія виходить. А що думаєте ви – дискутуйте на сайті «33-го».

Міла Поліщук