Непроста ситуація нині і в Жмеринці, де від початку епідемії зафіксовано 36 випадків з COVID-19. А рай­держадміністрація та райрада, через спалах там коронавірусу, на ізоляції і працюють дистанційно, хворі — ке­рівники та підлеглі — лікуються.

Саме че-    рез збіль­шення пацієнтів двоповерхове приміщення Жмеринської ЦРЛ, в якому розташоване терапевтичне від­ділення з кардіологічними та неврологічними ліж­ками, з 15 травня перепрофільоване у відділення з інфекційними ліжками. Створили блок кисневої терапії.

– За вихідні в Жмеринському районі та місті коронавірус виявили ще у 8 осіб. До цього було 12, серед них — керівники району, райадміністрації та держадміністрації, са­нітарний лікар району. Їхні рідні… Всього вже 36 людей.

– Оскільки вінницькі лікарні більше не приймають пацієнтів з підозрою через нестачу інфекційних ліжок, Жмеринська ЦРЛ надає медичну допомогу хворим з підозрою з інших районів Вінницької області. Корпус розбитий на три ізольовані частини для розмежування потоків пацієнтів, — розповів головний лікар Жмеринської райлікарні Ростислав Боровський. — Наразі в інфекційному від­діленні знаходяться 10 пацієнтів з підтвердженим COVID-19, з них 4 пацієнти з Барського району й 1 пацієнт з Немирівського району. Всі пацієнти у стані середньої важкості, двоє отримують кисневу терапію! Із підозрами на коронавірус перебувають двоє людей із Жмеринського району, по троє із Барського та Тиврівського районів, по одному із Вінницького, Немирівського, Іллінецького та Томашпільського. Для надання медичної допомоги створено 4 інфекційні бригади, які складаються з лікарів- інфекціоністів, терапевтів, реаніматологів та середнього і молодшого медичного персоналу. Колектив готовий виконувати поставлені завдання, але ми прагнули б знати попередньо, звідки і в якому стані везуть пацієнта до лікарні, аби підготуватись. Ми розробили та пошили костюми для співробітників. Якщо аналізувати за тим ритмом, за яким працюємо, всього має вистачити засобів індивідуального захисту на 20 днів. Щодо випадків зараження серед медперсоналу, то таких 4 людини — два лікарі, медична сестра та санітарка. Вони вже одужали. Нових випадків ін­фікування серед наших лікарів немає.

Ростислав Боровський зауважив, що лікарі, які працювали з хворими на COVID-19, отримали доплати.

– У березні в нас знаходилась породілля із коронавірусною інфекцією. Лікарі відразу зорієнтувались і перемістили жінку в окремий блок, де приймали пологи. Акушерка, лаборант, молодша медична сестра та лікар постійно були із пацієнткою. Ми їх мали можливість преміювати за рахунок економії фонду заробітної плати, а ще по 5 тисяч гривень для кожного дали з міського бюджету. Кошти на це передбачили під час засідання сесії міської ради.

Віталіна Володимирова