Мешканці Бершаді у розпачі – від початку року тут отруїли близько двох десятків безпритульних собак. Їм підсипали у їжу смертельні речовини.

Втім, встановити, що саме це було, неможливо, адже в Україні акредитацію лабораторії ветеринарної має лише одна в Харкові. Більш того, мертвих тварин оперативно забирають комунальники, тож зоозахисникам нічого не залишається, як підіймати питання на загал. Саме тому вони пікетуватимуть по­ліцію та прокуратуру, де вимагатимуть втрутитись у ситуацію. Вже почали збір підписів та доказів…

– У центрі міста справді чимало безпритульних собак, але всі вони не агресивні та стерилізовані коштами волонтерів або ж небайдужих депутатів. Останнім часом стали помічати, що тварин постійно труять, — заявили на «гарячу лінію» зооволонтери. — Виходили в цей момент діти, які були шоковані побаченим – собаки просто билися у конвульсіях… Ми робили все можливе, щоб це менше травмувало дітей, деяких тварин встигали рятувати, але більшість загинула. Найбільше втрат серед цуценят. Сценаріїв такого зухвальства може бути кілька, бо за руку ми так і нікого не впіймали. Можливо, це роблять комунальники, тим паче в час карантину, коли ситуацію важко проконтролювати. Або ж місцеві, які ненавидять собак й готові задля розваги їх знищувати. Чим саме труять – не встановлено, адже трупи дуже швидко забирають. Якщо мовчки все це спостерігати, то буде біда. Звідки у людей така жорстокість? Чому посадовці не впроваджують програму щодо стерилізації, не вчать гуманного ставлення до них?! Чи тільки є кошти собі на премії?!

Волонтери та небайдужі бершадчани додають: більше нема сил ігнорувати проблему отруєння, саме тому вирішили влаштувати пікет під стінами правоохоронців на 22 травня на 9 ранку.

– Будуть плакати та фотоілюстрації жорстокості. Напишемо заяву до прокуратури. Від чиновників вимагатимемо знайти і покарати винних. Серед іншого хочемо заборонити продаж без рецептів ліків, які призводять до смерті тварин.

Валентина Лісова