А ще — майже усі уражені не мали жодних симптомів коронавірусу і про своє інфікування дізналися випадково… Чутки про жорсткий карантин, комісію з області і навіть про ураження директора КП «Тиврівська районна лікарня» поширилися миттєво, швидше за вірус.

Сергій Кицишин, голова селищної ради, розповів:

– Ситуація склалася така, тому що до нас привезли хворих навіть не з нашого району. Тиврівчан з коронавірусом всього п’ятеро. Всі люди, котрі звернулися до районної лікарні, вже були інфіковані. Ми викликали нацгвардійців, вулиці постійно дезінфікуємо, проводимо знезараження у під’їздах будинків. Так працювала комісія з області. Фахівці проаналізували ситуацію і дійшли до висновку, що закривати селище на карантин немає потреби. Зберегли лише певні обмеження.

Зате на карантин закрили    районну лікарню, з котрої виписали хворих, які можуть лікуватися вдома. Петро Присяжний, директор районної лікар­ні, пояснив, що, власне, відбувається.

– До нас звернулися на лікування хворі з іншими хворобами, двоє — з Вінницького району. Сталося так, що нині Вінницька районна лікарня приймає лише хворих на коронавірус. Але коли надійшли результати тестів, виявилося, що вони уражені коронавірусом. Жодних симптомів коронавірусу у цих людей не було. Можна сказати, про свою хворобу вони дізналися випадково. Нині всі вони відправлені на самоізоляцію, проходять лікування вдома. А лікарі та медперсонал, котрий з ними контактував, здали тести. Поки жоден не підтверджений, так само, як і чутки про моє ураження. Результатів тесту чекають і двоє пацієнтів з Тиврівського будинку для престарілих.

Випадок з безсимптомними хворими на коронавірус наводить на думку, що насправді статистика з захворюваністю на COVID-19 має зовсім інший вигляд і розповсюдження вірусу значно ширше, ніж ми це собі уявляємо. Адже, якби людям, котрі звернулися на лікування до цієї лікарні, не провели тестування, то вони б і не знали, що уражені вірусом.