«Аламбарі» – ось так називається новаторський флешмоб, під час якого, близько тисячі людей зустрічаються «в онлайні» та виконують схожі рухи абсолютно в різних місцях та обстановках. Серед учасників є ті, хто спортивно одягається і танцює на одинці біля річки та ті, хто роблять це в піжамі посеред квартири або ж біля телевізору. Не виключенням стали і домогосподарки на кухнях. Всіх цих людей поєднує лише часовий простір та одне єдине небо як обов’язково продемонстрований елемент картинки на екрані монітора чи телефона. Особливістю цієї феєрії є саме небо, яке одне на всіх, і з давніх давен вважається символом спокою та гармонії, тому, під час карантинних заходів культури, символіка голубого неба дає зрозуміти кожному, що він не один, в яких би умовах він не знаходився.

Участь беруть люди з різних країн Європи, але виконуються рухи під українську етномузику.

«Неймовірне поєднання різних світів, що оживляє та надихає – цифрового та фізичного» – ось так відгукуються самі організатори про свій проект. Даха Браха – це український музичний етно-гурт, організатором і художнім керівником якого є Владислав Троїцький. Назва гурту складена зі слів «давати» та «брати». Вінницьке мистецьке об’єднання “PLAI” долучилися до проведенн багатьох культурних заходів у місті, в тому ж чисті і став флешмоб «Аламбарі». Проект реалізовується у форматі групового відеодзвінка, до якого можуть долучитися усі, кому не байдужий культурний світ. Для участі потрібно зареєструватися, а потім отримати сценарій, в якому буде прописана вся послідовність рухів.

«Насправді всі люди на планеті роблять однакові рухи, ми взагалі всі подібні. І це нас об’єднує. І в моменти, коли ми забуваємо про те, що разом живемо на одній землі, з’являються такі проєкти, які нагадують абсолютно кожному про єдність і простоту важливих речей. Це власне і є магія Влада Троїцького, яку ми так сильно любимо», – ділиться враженнями вінничанка Олександра Тарас-Венславовська, активістка “PLAI”, котра планує і надалі долучатися до флешмобу та запрошує всіх разом з собою.

Василина Вереснева