Зранку 21 травня вкотре прибули рейдери на Кирнасівський цукровий завод, щоб його демонтувати! — повідомили редакції члени ініціативної групи із захисту підприємства «Захист заради порятунку».

Це були молоді люди з Донецької і Луганської областей, які у даний час проживають у Києві. Так вони нам розповіли. До спів­праці з ними долучився місцевий під­приємець, який хоче забрати заводські склади. У них, як і в інших претендентів, яких ми вже 13 років відганяємо від заводу, не було законних документів на право власності. Просто рейдери між собою домовляються і розподіляють, кому які ласі шматки дістануться. А де правоохоронні органи? Загарбники планували демонтувати завод під час карантину, бо сподівались, що люди не вийдуть. Але кирнасівчани організовано стали на захист. І продовжують чергувати вдень і вночі, оберігаючи завод.

21 травня рейдери діяли хитро. Поки одна група відволікала увагу біля центральних воріт, друга група проривалась через боковий вхід. Трактором відсунули бетонний блок від брами і запустили на територію машину з різаками, з газовими і кисневими балонами. Люди теж увірвались. Один з нападаючих газовим балончиком пошкодив очі кільком жителям селища. Викликали «швидку». А поліція лише спостерігала за конфліктом і нічого не робила.

А тим часом з машини пішов різкий запах газу, який протікав з балонів. Люди почали кричати, щоб ніхто не курив, не запалював вогню, бо міг бути вибух. На вимогу забрати небезпечний вантаж із селища ніхто не реагував, поліція не втручалась. Довелось дзвонити на «гарячу лінію» Нацполіції, на урядову «гарячу лінію» 1545. Підняли шум на всю Україну!

Ми неодноразово намагались зустрітись з головою Вінницької ОДА, але марно. Нас не хотіли почути! Цього дня Олег Боровський, в.о. голови Тульчинської РДА, домовився у облдержадміністрації, що на цьому тижні активістів з Кирнасівки приймуть і вислухають. Якщо така зустріч все-таки не відбудеться — підемо на радикальні заходи, перекриємо дорогу!

– Більшість кирнасівчан розуміють, що відновити цукроваріння на їхньому заводі неможливо, і немає сенсу говорити про це, — висловив свою думку Юрій Гетьман, депутат Тульчинської райради. — Але люди добиваються робочих місць! Нехай ті, що намагаються вирізати на заводі металобрухт — а там його є багато! — спочатку побудують на території елеватор, біогазову станцію. І створять сотню-півтори робочих місць. І тільки після цього нехай ріжуть той метал.

Р.S. 26 травня кирнасівчани перекрили дорогу на Бершадь, але до 15-ї години їхня вимога прибрати небезпечну машину не була виконана.