На сьогодні у місті близько 200 кав`ярень, але баристів – майстрів кавового варіння, в десятки разів більше. Дехто каже, що ця професія для них хобі, а дехто вважає, що це шлях всього життя, і живе мрією відкрити власний заклад. Завітавши випити чашку кави, важко не помітити коробку, де бариста збирає «на чай». А для підвищення настрою покупців щей дописують свої цікаві примхи. В когось вони скромні, а в когось – навпаки.

До Вашої уваги п’ятірка найцікавіших бажань від барист міста Вінниця:

«Збираю на спортзал, бо на карантині я «назбирала» тільки зайві кілограми» – з усмішкою в голосі розповідає Людмила, яка зустрічає любителів кави в самому центрі міста. Дівчина вже 2 роки свого життя віддала цій роботі, хоч за фахом вона і адміністратор. Розповідає, що на карантині її найбільшою мрією було побачити своїх колег, але тепер, коли вона знає скільки набрала за час «в закритті», розуміє, що найбільше – хоче повернутися до гарної форми. І її дохід «у баночці» в день складає  близько 80 гривень.

«Хочу нові шпалери в квартиру, тому розтрачувати «чайові» на дурниці не збираюся» – ось така практична забаганка у бариста Ані. За фахом дівчина менеджер, але працює вже 4 роки з кавовими напоями. Два тижні тому відсвяткувала своє весілля – в масках та з дезінфекторами, але на наступний день собака подерла в квартирі шпалери, тому зараз дівчина збирає на нові.  Їй  «чайова» коробка приносить близько 150 грн в день.

«Якби зараз тут було 300 гривень, то ввечері у нас було б вино і суші» – мрія від барист Олени та Каті. Дівчатам близько 30 років, і вони працюють в парі вже більше двох років. Вони заміжні, але для інтриги своїх клієнтів поставили баночку з надписом «на весільну сукню» з надією, що хтось вирішить допомогти збагатитися молодим красуням.

«Що зароблю на своїй каві – витрачу на інші кав`ярні, щоб  скуштувати та зрівняти зміни після карантину» – розповідає дівчина Влада, котра працює 4 роки баристою. За освітою дівчина еколог, але мріє відкрити свою кав’ярню. Вона ділиться сокровенним і розповідає, що свою роботу  обожнює, особливо – малювати на каві, бо в цьому її особисте мистецтво і частинка душі. У баночці «на чай» цієї дівчини можна побачити багато різних купюр, навіть долари і шилінги. Дівчина розповідає, що такі цінні «чайові» вона не розтринькує, а збирає як трофеї. Адже їх приносять клієнти, які обожнюють заклад і каву від баристи Влади.

 «В ідеалі мрію про будинок біля моря, але на сьогоднішній заробіток прикуплю смаколика додому» – так планує бариста Іра, яка працює в кондитерській – кав`ярні. Дівчина лише вийшла на роботу після карантину, тому заробіток її «баночки на чай» складає близько 20-30 гривень в день. За фахом дівчина перукар, але  більше 2-х років вже опановує кавоваріння. Розповідає, що сама – не любитель таких напоїв, але готувати для інших вона залюбки.

Василина Вереснева