Серед них були й з Вінниччини – Гранівська, Ситковецька, Гавришівська. Мітингувальники тримали у руках прапори та плакати з назвами своїх ОТГ. Вимагали зберегти об’єднані тергромади, адже майже більшості з них загрожує ліквідація після того, як їх не включено до оновлених перспективних планів.

– Громада Гранова за об’єднання з Михайлівкою. Але депутати хочуть зробити ОТГ на краю області за 24 кілометри від нашого села, – кажуть мешканці Гранова. – У нас є все необхідне: пожежники, амбулаторія, дороги будуємо, освітлення проводимо. До нас хоче долучитися багато сіл, бо в нас дороги хороші, є клуб, садочок, школа, зупинки зробили, кладовище розчистили.Ми вже дійшли до ЦВК! Там сказали, що відізвали документи. 11 жовтня мали бути місцеві вибори, а наші документи витягнули. Сказали, що є якесь рішення суду, але нічого не було. Вони хочуть наповнити не наш бюджет, а сусідній – Краснопільський.

У свою чергу сільський голова Гранова Віктор Боднюк наголосив, що головним джерелом влади в Україні є народ, який і має вирішувати свою долю, а люди зібралися у Києві для того, щоб довести владі, що їхня громада спроможна і має право не просто існувати, а жити повнокровним життям.

– Не може вирішувати долю громади одна людина, яка сидить у кабінеті Вінницької облдержадміністрації. Тим більше не можуть вирішувати долю громади народні депутати та всілякі псевдо експерти і левченки-радники, які на що тільки і спроможні, то це порушувати Закон і права людей в угоду корисливим інтересам хазяїв, – заявив Віктор Боднюк.

Чимало нарікань до столичних чиновників було і в жителів Гавришівки, громада якої нараховує 6215 жителів. У лютому вони вже перекривали міжнародну трасу, бо не хочуть увійти до Вінницької ОТГ.

— Гавришівська громада була створена в грудні 2019 року. У нас пройшли перші вибори, де 90% мешканців підтримали об’єднання в сільську тергромаду. У квітні 2020 року нас визнали спроможною громадою. Тепер уже ні, — повідомили мешканці Гавришівки на мітингу. – Не віримо, що в складі Вінницької міської ОТГ буде розвиток для нашої громади. Мільйони гривень з об’єднаного бюджету будуть направляти на розбудову Вінниці, а не приміських сіл. За останні роки від нас «відрізали» вже більше 500 гектарів землі. Компенсацію за втрати ми отримуємо на рівні 5 тисяч гривень в рік. Водночас полігон сміття у Стадниці та аеропорт «Вінниця» чиновники називають проблемними об’єктами в разі виживання Гавришівської ОТГ. Ситуація, яка склалася, створює соціальну напругу, невдоволення жителів громад, готовність до протестів. Ми будемо відстоювати своє право на самостійне існування у суді.

Відомо, що після завершення мітингу люди передали свої звернення до Кабміну з проханням врахувати їхню позицію, відповіді поки що не отримали. Вони впевнені – Перспективний план не є якимось остаточним документом, в нього можна вносити зміни. Це передбачено і законом про добровільне об’єднання. Тому, власне, через тиск громад, може бути така ситуація, що Кабмін перегляне своє рішення і все таки внесе зміни, яких так очікують вінничани.

Віталіна Володимирова