За даними слідства, вони заволоділи бюджетними коштами, виділеними на вдосконалення системи захисту однієї з військових частин на Вінниччині. Оперативники спецслужби встановили, що у межах договору на 41 мільйон гривень, укладеного у 2017 році з Міністерством оборони України, комерційна структура мала збудувати інженерні споруди у військовій частині. Але під час виконання контракту менеджмент фірми привласнив понад 19 мільйонів бюджетних коштів. Комерсанти не виконали значну частину робіт, передбачених договором, та поставили будівельні матеріали у менших обсягах.

– Отримавши кошти, учасники злочинної групи в подальшому здійснили низку фінансових операцій з метою їх легалізації через фізичних осіб-підприємців, діяльність яких згодом було припинено.

Як вдалось з’ясувати нашому кореспонденту, мова йде про військову частину А1119 (Калинівський арсенал), де три роки тому відбулась масштабна пожежа та вибухи боєприпасів на складах. Винуватців до цих пір не знайшли, основна версія – диверсія. Втім, поза очі були нарікання на недостатню безпеку та охорону. А ще замітання слідів попередніх крадіжок. Відразу після НП тодішній заступник міністра оборони України розповів, що в 2017 році на Калинівський арсенал було виділено понад 25 мільйонів гривень. Зокрема на ремонт існуючих сховищ, пожежне депо.

В той же час голова Вінницької ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський в минулому році опублікував низку публікацій щодо порушень на арсеналі.

Нині ж він додає:

– Я вже публікував відео хлопців-будівельників, які в один голос кричали, що все будується з порушеннями і що частина матеріалів «викрадається». Так ось, ми отримали додатково ще з інших джерел інформацію про зменшення розмірів бетонних частин укриття-бомбосховища і про це повідомили відповідні органи. Реакція, як бачите, від органів не забарилася.

Відомо, що 29 травня підполковнику ЗСУ, командиру військової частини повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 425 КК України — недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 7 років. Сам він поки нічого не коментує, тож коли буде готовий, дамо йому слово.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР за оперативного супроводження управління СБУ в Вінницькій області.

Віталіна Володимирова