Події, які нині відбуваються у американському місті Міннеаполісі, обговорює весь світ. Минулого тижня після смерті афроамериканця Джорджа Флойда при затриманні поліцейським тут почалися масові протести.

Втім, найбільше шокує те, що в цих подіях знайшли вінницький слід. Як повідомляють американські ЗМІ, цими вихідними у центрі Міннеаполіса, де проходять масові протести, крізь натовп демонстрантів спробувала проїхати автоцистерна. За її кермом начебто перебував 35-річний Богдан Вечірко. Невдовзі російські ЗМІ першими розтиражують факт, що чоловік – уродженець Вінниці і воїн АТО!

З вантажівки водія витягли протестувальники, які і розбили чоловікові обличчя ще до прибуття поліції. Хотіли навіть вчинити самосуд! Також місцева влада повідомила, що водій був доставлений в медичний центр округу Хеннепін штат Міннесота, але пізніше був виписаний і взятий під арешт. В той же час деякі з місцевих жителів стали на захист Богдана Вечірка.

– У мене є інформація з перших вуст, що водій не терорист. Тепер я майже впевнений, що ми стали свідками абсолютно трагічної ситуації. Власник автозаправної станції LYN36 (знаходиться приблизно за 7 км від місця події) зв’язався зі мною, щоб сказати, що водій є українським іммігрантом і доставляв бензин на заправку.

То хто ж такий той Богдан Вечірко з Вінниччини? На його сторінці у Фейсбук ми знайшли розміщені фотографії чоловіка у військовій формі, а серед його друзів було помічено велику кількість ветеранів АТО і військовослужбовців саме з Вінницької та Житомирської областей.

Однак в ОДА у відділі ветеранів запевнили, що такої особи як Богдан Вечірко в їхній базі немає. Так само нічого не знають про бійця Богдана Вечірка у військових частинах сусідньої Житомирщини. Нині ж сторінку українця, який начебто має американське громадянство, видалили.

На інцидент вже звернули увагу й відомі українці. Зокрема колишній нардеп Ігор Мосійчук заявив, що українці цілого світу мають об’єднатися і в незалежності від політичних поглядів вимагати негайного звільнення з-під варти «брата по крові» Богдана Вечірка.

У вівторок стало відомо, що Богдан Вечірко, затриманий в США за нібито спробу наїзду на бунтівників, не служив у ЗСУ, а його сплутали з повним тезкою з Вінниці. Залишається лише здогадуватись, для чого було зроблено такий піар-хід із «російським слідом»…

Віталіна Володимирова