Вінницька ОДА пропонує створити п‘ять об’єднаних районів в області.

2 червня відбулось онлайн засідання Робочої групи з обговорення бачення структури адмінтерустрою другого рівня Вінницької області.

На засідання були запрошені учасники Робочої групи з адмінтерустрою, депутати рад різних рівнів, голови РДА, очільники потенційних центрів нових районів (м. Ладижин, м. Могилів-Подільський, м. Гайсин, м. Тульчин, м. Калинівка, м. Вінниця), фахові експерти в галузі проведення адмінтериторіальної реформи.

В форматі активної дискусії учасники обговорили загальну ситуацію із впровадження адміністративно-територіальної реформи та сформулювали власні пропозиції щодо структури адмінустрою другого рівня на Вінниччині. Було заслухано всі пропозиції, що надійшли від представників районів, депутатів, фахівців з проведення реформи адмінтерустрою.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 6 травня затвердив перспективний план Вінниччині, згідно з яким в області передбачено 63 спроможних ОТГ.

«Перспективний план створений з поглядом на майбутнє регіону. В ньому інтереси майбутнього переважають над аргументами «завжди було так» або «ми так звикли», — наголосив Владислав Скальський .

Керівник регіону зазначив, що остання адміністративно-територіальна реформа в нашій області була здійснена в 1966 році. З тих пір, за його словами, це перша повна спроба змінити підходи не до поділу території, а до покращення послуг в новій конфігурації і реаліях.

«Реформа назріла і пройшла певні непрості етапи. Потрібно зрозуміти, як в умовах не локальних, дуже часто приватних інтересів, а країни, що має багато викликів, в тому числі, й військове протистояння, територія працює на громадянина», — зазначив Владислав Скальський.

Очільник області завданням найближчих років назвав наближення послуг і підвищення якості їх надання. Відтак, кінцева мета ОТГ– наближення саме якісних послуг до людини.

«Зараз принципово важливо вже співпрацювати в рамках ОТГ і формувати спільну стратегію розвитку та залучення інвестицій, створення робочих місць. Окрім того, необхідно також думати, яким чином буде відбуватися ефективне наповнення бюджету та його розумне й ощадливе використання», — зауважив Владислав Скальський.

Своєю чергою, радник голови Вінницької ОДА Олег Левченко зазначив, що необхідно беззаперечно відстоювати інтереси такої великої громади, як Вінницька область. Відтак, під час адміністративного поділу області важливо враховувати всі аспекти, тобто економічне обґрунтування, логістику, а також адміністративно-управлінські чинники.

За підсумками проведеної фахової дискусії робоча група розглянула варіанти щодо утворення адміністративно-територіального устрою районного рівня і узгодила єдиний варіант – 5 об’єднаних районів. А саме: Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський та Північний. Найбільшу дискусію викликав центр саме Північного району – м. Хмільник, м. Козятин чи м. Калинівка. Всі пропозиції будуть подані на розгляд Кабінету Міністрів України, який і затвердить остаточний поділ районного рівня в області.