Молодші українці можуть не знати потужного ро­сійсь­кого виробника солодощів з комуністичною назвою «Червоний Фронт».

Старші люди, родом з СРСР, часом привозили дітям ці солодощі. Тепер є привід знову згадати московську фабрику, яка хоче через суд Євросоюзу заборонити українській корпорації «Roshen» використовувати в ЄС етикетку цукерок «Ромашка» із зображенням ромашки.

У рішенні Європейського суду загальної юрисдикції вказується, що російська фірма вважає, ніби фірма Порошенків не має права використовувати саме такий зовнішній вигляд етикетки, бо він схожий на їхню продукцію, тому споживач може переплутати виробника. А «Рот Фронт» зареєструвала цю етикетку раніше. До речі, ця судова тяганина триває у Європейському суді загальної юрисдикції з 2017 року.

У грудні 2016 року українська компанія подала заявку на реєстрацію етикетки, але у 2017-му російська компанія оскаржила цей намір. Через півтора року суд задовольнив заявку російської фірми і відхилив заявку «Roshen». А через 5 місяців вже задовольнив вимогу українців — скасував перше рішення і визнав, що етикетки не настільки схожі, аби споживачі їх плутали.

І ось знову, в трав­ні 2020 року, суд скасував останнє рі­шення і вчергове став на бік російської компанії. Але як­що «Рошен» стоятиме на своєму, суди продовжаться. Європейський суд загальної юрисдикції є судом першої інстанції, його рішення можна оскаржити в Європейському суді.

Раніше повідомлялося, що   «Roshen» в Україні доволі легко виграла подібний спір про червону стрічку на «Київському торті» у свого вітчизняного конкурента. Щоправда, тоді народний депутат, лідер фрак­ції «Європейська солідарність» Петро Порошенко був президентом України.

Нагадаємо, що українська корпорація, основні потужності якої знаходяться у Вінниці, є найбільшим виробником солодощів у Європі. Щороку тут виробляється більше 450000 тонн солодощів. І, традиційно, найбільше купують саме цукерок «Ромашка».

Віктор Суслик