Перемогу отримала голубка господаря Володимира Подоляна з Гнівані. На маршрут вона витратила годину й 50 хвилин.

– Голубині перегони вперше провели ще у 1820 році у Франції, після того вони стали популярними у Англії, Бельгії та США. А на початку 20-го століття вони увійшли як вид спорту до неофіційної програми Олімпійських ігор. В Америці офіційно існують дві національні асоціації голубиних перегонів, у які входять 50 штатів і 14 тисяч любителів птахів. У Канаді така організація веде роботу із 1929 року. В Україні цей вид спорту лише набирає популярності. Зокрема до нашого клубу входять 22 людей із різних районів, які тримають вдома поштових голубів. Що цікаво, один екземпляр може коштувати від 100 гривень до 200 євро за птаха-чемпіона, — каже Вадим Свистун, голова клубу спортивного голубівництва «Голуби Вінниччини». – Змагання проводимо у теплу пору року, коли сприятлива погода. Адже під час дощів, грози чи снігопадів птах може збитись із маршруту й загинути. Або ж їм тоді легше потрапити до хижака. Допускаються голуби, не менші шести місяців та які здатні розвивати швидкість до 70-80 кі­лометрів. Зазвичай спортивна кар’єра три­ває до 5 років. На сьогодні ніхто в Україні не за­ймається спортивним голубівництвом, всі зробили паузу. Птахи не є носіями коронавірусу, але ми, як правило, під час заходів збираємося не по двоє, а по 20 осіб. У цьому може полягати небезпека.

Голуби – учасники змагань долають великі відстані

На місце старту в Умань птахів наші господарі перевезли спеціальним причепом. Після того на тулуб кожному чіпляли електронні чіпи або гумові «контрольки», вони оснащені GPS-навігаторами.

Після повернення до свого господаря результати вбиваються до комп’ютера за допомогою спеціальної програми. Виграв той, хто першим фінішував. За раз голуб здатен без зупинки подолати до 1000 кілометрів. Після того птах має кілька годин на відновлення. Аби це швидше сталось, йому слід додати до раціону меду. Бо якщо недодивитись, голуб може захворіти, адже імунітет ослаблений.

Один такий голуб може коштувати від 100 грн. до 200 євро за чемпіонство

Співрозмовник додає: не з кожного голуба можна виховати чемпіона.

– Тут все, як у людей: є дурні, а є розумні. Наприклад, у мене цього року під час тренувань зникло до двадцяти птахів. Якщо ж ви новачок у цій справі, то починати слід від 20-30 кілометрів, поступово збільшуючи відстань. Помітив, що краще себе показують у льотних перегонах саме голубки, вони більш витривалі. А ось самці витрачають енергію, бо люблять загравати до інших, — додає Вадим Свистун. — Аби голуб показував гарні результати, його слід добре годувати. Раджу давати вітаміни та 13 видів зернових, серед яких пшениця, кукурудза, просо та ячмінь. Ця їжа легка і водночас дає багато енергії. Дуже важливо, аби перед змаганнями птах багато випив води, бо без їжі він може жити кілька діб. Важливою є мотивація. Перед змаганнями потрібно самців та самок розділяти один від одного. Тоді вони будуть сумувати один за одним і швидше повернуться додому.

Вікторія Снігур