Хортинг — суто національний вид спорту, народжений в Україні, який стрімко завойовує популярність й в інших країнах. Він поєднує в собі національне бойове мистецтво, систему самовдосконалення, наближує до українських традицій і водночас активно популяризується серед молоді. Хортинг має підтримку на державному рівні і в 2009 році був офіційно визнаний як національний вид спорту.

В загальному розумінні хортинг розглядається як спортивний напрямок змішаних єдиноборств, де дозволені всі прийоми, повноконтактна версія змішаних бойових мистецтв, набір навичок для перемоги над супротивником у змагальному двобої. Про особливості цього виду спорту поговоримо з Президентом Федерації хортингу Вінницької області Олегом Шевченком.

– Олеже Анатолійовичу, будь ласка, розкажіть нашим читачам, про цей вид спорту більш детально.

– Хортинг — це ціла комплексна система різнобічної підготовки спортсмена, що включає в себе елементи багатьох інших єдиноборств — вільної і класичної боротьби, бойового самбо, панкратіону, дзюдо, карате, джиу-джитсу… У хортингу присутні і борцівська техніка, і удари, а також задушливі і больові прийоми. Хортинг — це ефективна система самооборони, комплекс захисних і атакуючих дій.

Це реальні комбінації блоків, ударів і захоплень, кидків і боротьби. Завдяки різноманіттю технік цей вид спорту дуже практичний в застосуванні, що дає можливість діяти рішуче і чітко не тільки на змаганнях, але й в життєвих ситуаціях, для захисту себе і своїх близьких. Адже в умовах вулиці правил немає! Як вид бойового мистецтва, хортинг — це система виховання універсального бійця.

Особлива увага приділяється фі­зичній під­готовці, що розвиває стресо­стій­кість, ці­ле­спрямова­ність, вольові якості, загартовує характер. Система під­готовки хортингу ідеально під­ходить до вдосконалення бійців збройних сил, полі­цейських, пред­став­ників силових органів. Спортсмен хортингу вчиться керувати собою, своїми емоціями і бажаннями, намірами і вчинками. Такий спорт­смен може розглядатися як воїн, він завжди несе відповідальність за свої рі­шення і дії.

– Чому зголосилися очолити Федерацію хортингу Вінниччини?

– Особисто для мене спорт – це життя, це рух, розвиток і основне – це здоров’я. Досить довгий час плідно займався боксом, відвідував тренажерні зали, але з браком часу зараз не так часто буваю в спортзалі як би мені того хотілося. Та як тільки з’являється вільна годинка – не відмовляю собі в задоволенні вийти на спаринг у ринзі чи попрацювати на тренажерах.

Багато часу в мене займає моя політична та громадська ді­яльність, але і чільне місце в моєму робочому графіку виділене для розвитку спорту в області.

Мене завжди вабило щось нове. Цим новим у спорті для мене став хортинг. Після того як почав вникати в суть цього бойового мистецтва, усвідомив його філософію, в мене виникло нестримне бажання побудувати потужну «Школу хортингу» у Він­ниці з власним приміщенням, крутим інвентарем, професійними тренерами, де б займалися діти, починаючи мінімум з 5 років, та різного віку дорослі. Я хочу принести користь для спортивної Вінниччини, залишити після себе гарний «слід». Думаю, що відповідь на запитання: «Чому зголосився очолити Федерацію?» – це прагнення розвинути даний вид спорту в моєму рідному місті. Мрію, щоб в недалекому майбутньому Вінниця стала локомотивом розвитку хортингу та зразком для наслідування в Україні.

– Вінницький хортинг, який він?

– Я дуже пишаюся нашими хортингистами. Наведу приклад. Нещодавно в місті Київ відбувся Кубок України з хортингу. Спортсмени з багатьох куточків нашої країни виборювали звання кращого. Досить видовищними поєдинками запам’ятався глядачам проведений Кубок. Ніхто не хотів поступатися, тому і бої видалися запеклими. Майстер­ність учасників, їх підготовленість бу­ли на дуже високому рівні. Тоді, на чолі з головним тренером Олексієм Шкляруком команда з Вінницької області завоювала ІІІ місце. Вінничани продемонстрували свій набір бійцівської техніки, арсенал при­йомів та волю до перемоги. Також ті­шить той факт, що найкращим на цьому турнірі був визнаний вінницький боєць Іван Іжаківський, який всі свої поєдинки закінчував достроково та здобув І місце у ваговій категорії 90 кг. Призові місця та чудовий результат здобули і вінничани Толкачов Руслан, Ніколаєнко Роман, Чухно Руслан, Остапенко Олексій, Пилипенко Дмитро, Нагорний Олег. Браво нашим спортсменам!

– Пане Олеже, а які навчальні заклади готують фа­хівців виду спорту хортингу?

– На сьогодні статистика невтішна, адже єдиним навчальним закладом, який готує фахівців виду спорту хортингу, є лише Університет державної фіскальної служби України, навчально-науковий інститут спеціальної фізичної і бойової підготовки та реабілітації. Там є кафедра хортингу та комплексна дисципліна «Методика викладання хортингу». Але я переконаний, що це лише питання часу. Маю надію, що кількість таких закладів найближчим часом буде набагато більшою, адже популярність хортингу зростає з кожним днем.

– Ні для кого не секрет, що чемпіони світу та Європи з хортингу беруть участь в професійних турнірах від ММА та WWFC. Які перспективи участі в таких боях для наших спортсменів, і що це дасть українському хортингу, поясніть, будь ласка?

– Наперед зазначу, що перспективи є, але відповідь на це питання криється у нещодавній визначній події, яка відбулася у світі українського хортингу. В останні дні лютого та в березні Українська федерація хортингу підписала Меморандуми про співпрацю з двома професійними бійцівськими лігами – Міжнародною бійцівською лігою WWFC та Elit MMA Pro. Мета підписання цих угод – якісна підготовка бійців та об’єднання зусиль промоутерських організацій і заснованого в Україні єдиноборства хортингу. А ще – це визнання конкурентоздатності спортсменів молодого українського бойового мистецтва хортингу у професійному бійцівському світі, що однозначно є свідченням затребуваності універсального українського єдиноборства. Ну і, звичайно, це величезний стимул та перспективи особистого росту і розвитку для спортсменів хортингу, які будуть мати можливість виступати на спільних івентах Української федерації хортингу та професійних бійцівських ліг. А таке об’єднання зусиль професіоналів зробить ринок українських єдиноборств ще більш привабливим для спортсменів та глядачів.

Юлія Іванюк