Група активістів із Кирнасівки, що у Тульчинському ра­йоні, 4 червня зустрілась із Владиславом Скальським, головою Вінницької ОДА, та з представниками обласної і ра­йонної влади.

Головне питання цієї зустрічі — врятувати Кирнасівський цукрозавод?

Кирнасівчани розповіли про неодноразові спроби рейдерів захопити підприємство, вирізати металобрухт, вивезти цукор із складів, забрати тепловози. Люди роками мужньо відстоюють рідний завод. Під час сутички із загарбниками помер електрик Віктор Ратушний, було травмовано багатьох жителів селища.

– Але мародерство не зупиняється! Допоможіть врятувати завод, йому всього 55 років, він добре оснащений, має перспективу працювати і давати людям можливість заробляти на життя! — заявив Василь Педоренко, депутат Кирнасівської селищної ради. — Ми ведемо перемовини із солідним інвестором, який хоче викупити цукрозавод і перепрофілювати виробництво. А новим власникам із Краматорська Донецької області подавай тільки металобрухт! Як можна вирізати, наприклад, нашу жомосушку? Адже сьогодні на зовнішньому ринку гранульований жом має величезний попит!

Активісти із Кирнасівки

Олег Боровський, голова Тульчинської РДА, і Тамара Процишина, голова Кирнасівської селищної ради, висловились, по суті, одностайно:

– Завод має працювати, давати надходження у бюджети селища і району. Він без кінця переходив з рук в руки, а сьогодні нарешті є законний власник, за­фіксований у державному єдиному елек­­тронному реєст­рі. Навіть як­що вони виріжуть старі агрегати і поставлять інші, щоб йшла робота, — це вже буде добре!

У зв’язку з протистоянням з боку громади власники не можуть проводити будь-які роботи на території під­приємства для реалізації ін­вестиційного проєкту. Під час робочої зустрічі вони рішуче наполягали на своїх правах.

– 4 місяці громада не допускає нас на завод, ми маємо збитки на півмільйона гривень. Скільки ще чекати? Хочемо зробити перевалку сільгоспродукції, а люди кажуть — нам це не треба! Але ж відродити старий цукрозавод ми не взмозі. Зрозумійте па­ра­докс ситуації — ми купили влас­ність, хочемо працювати і мати прибутки, але громада забороняє нам це робити! Хто буде нести відповідаль­ність? — обурювався Андрій Лі­нник, представник влас­ника заводу. — Ми плануємо створити 30 робочих місць, платити податки. А якщо хтось захоче викупити під­приємство за адекватну ціну — ми продамо.

Андрій Лінник

Владислав Скальський, голова Він­ницької ОДА, наголосив, що позиція влади — це дотримання повної законності на території регіону! А право власності — один із базових елементів законності, ознака того, що Україна поважає між­народні статуси.

– Соціальний компроміс можливий, — висловив впевненість Владислав Скальський. — Пропоную власникам цукрозаводу орга­нізувати на місці діалог з громадою, пояснити найближчі наміри і забезпечити очікувані робочі місця.

Цю пропозицію під­тримали обидві сторони конфлікту.

– Ми тільки просимо власників ще трохи почекати. Найближчим часом з головою Вінницької ОДА зустрінеться інвестор, зацікавлений у випуску біоетанолу, біогазу та у частковому відновленні цукроваріння на Кирнасівському заводі, — відзначила Ганна Супрун із ініціативної групи. — Цей варіант всі жителі 5-тисячної Кирнасівки вважають найоптимальнішим.