Вже понад десяток вінничан почали займатися новим екзотичним водним спортом – сап-серфінгом. Клуб створили нещодавно, а його засновник Костянтин Прилепський каже, що на воді тепер можна займатися і фітнесом, і йогою, або просто пливти Бугом і милуватися красотами.

– Сапсерфінг – гонка на дошці. Ним займаються не лише на морських узбережжях, а й річках та озерах. Серфер виходить на воду і за допомогою весла переміщається водною гладдю. Веслувати можна як стоячи, так і сидячи і навіть лежачи. Ширина дошки більша за звичайну серферську, тому на ній легше утримувати рівновагу. А вага весла настільки мала, що гребти їм буде не важко навіть дитині. До речі, цей вид спорту з’явився десь 140 років тому на Гавайських островах. А от професійні змагання з сапсерфінгу почали проводити десь півтора десятиліття тому. – каже Костянтин Прилепський, – На відміну від звичайного веслування, тут задіяні всі групи м’язів, тому це дозволить підтримувати фізичну форму. Якщо ж не вмієте плавати, то теж не біда, адже можна кататись у жилеті. Опановувати цей вид спорту простіше, коли ви на гладкій поверхні води. Тоді краще відчувається рівновага і швидко звикаєш до нового різновиду транспорту. Для того, щоб займатись сапсерфінгом, слід придбати спеціальну дошку. Надувна коштує від 300 доларів, це бюджетний варіант. Максимальна швидкість на такій – 10 кілометрів за годину, вона легко поміщається у рюкзак. Дошки із жорстких матеріалів (карбону та композиту) дорожчі в залежності від моделі та виробника. Займатись сапсерфінгом можна у гідро костюмі, який не пропускає вологу, або у футболці талосинах. Треба правильно тримати весло і гребти. Потрібно робити нахил на всі м’язи тіла. Працюють руки, працює спина, що дуже корисно.

За словами вінничанина, в минулому році у Чорноморську проводили всеукраїнські змагання із сапсерфінгу, де він брав участь. Але тепер через карантин їх відмінили. То ж цього літа із початком нового сезону він тренуватиме людей.

Валентина Лісова