Вони наживаються на довірливих українцях, навіть перебуваючи в місцях позбавлення волі.

Зловмисники щодня видають себе за волонтерів, воїнів, поранених, хворих… Крім того, вони створюють фейкові акаунти в соцмережах і “розводять” людей за допомогою різних оголошень на ОLХ. Про це розповів український військовий Анатолій Штефан (він же блогер Штірліц) на своїй сторінці у ФБ.

“Якщо коротко, то більшість цих махінацій виходять з виправних установ. Там створені цілі підрозділи серед ув’язнених. Одні відповідають за майданчик ОLХ, інші за соцмережі, хтось відповідає на телефонні дзвінки, більш освічені пишуть повідомлення і смс, хтось – за виведення коштів на інші рахунки і так далі. Цілі “підрозділи” зі своїм планом, завданнями та ієрархією “, – написав військовий.

За його словами, конвеєр шахрайства поставлений на потік. При цьому злочинці не мають жодних проблем з обладнанням і виходом в інтернет. У в’язниці у них є смартфони, ноутбуки, мобільні телефони і навіть карткові рахунки на підставних людей. При цьому вони все роблять з “дозволу” керівництва, яке отримує частину цих грошей.

“Якщо раніше засуджені йшли вранці працювати у цеху з виробництва меблів, пошиття одягу і т.д. То зараз вони сідають вранці за монітор ноутбука і починають” працювати “. Пару кліків і на фото змінюється номер карти допомоги, наприклад, хворій дитині. І цей пост поширюється соцмережами “, – зазначив Анатолій.