«Вінниця. Одноразовий підробіток. Увага, тільки повнолітнім особам! Оплата на руки 500 грн. Приведи друга та отримай ще 100 грн. бонусу». Вказується місце та дата зустрічі усіх бажаючих та телефон для довідок. Такі повідомлення щодня десятками з’являються на Телеграм-каналі «Робота в Україні».

А такі на сайті OLX: «Продам право на 2 га землі. Ціна договірна». Або навіть від учасників бойових дій: «Продам право на отримання землі по пільговій черзі УБД. Скориставшись купленим у мене правом, ви зможете безкоштовно отримати ділянку землі згідно зі ст. 121 ЗКУ».

Такі оголошення сьогодні мають майже тисячу переглядів в день. Їх кількість зросла після карантину. Можливо, через попит, бо людям вкрай потрібні гроші.

Звернувшись за одним із вказаних в такому оголошення номером, дівчина пояснила, що нічого особливого робити не треба. Просто прийти за вказаною адресою у центрі міста. З усіма бажаючими поспілкуються, роз’яснять усі умови. Якщо все влаштовує, треба підписати деякі документи, що стосуються делегування свого права на отримання земельної ділянки іншій особі. З собою мати паспорт та ідентифікаційний код.

Про одну із таких схем на своїй сторінці у соцмережі повідомляв громадський активіст Андрій Гайдай. Він зафіксував на камеру, як в одній із нотаріальних контор Вінниці збирають бажаючих відмовитися від свого права на 2 га землі на користь підставних людей. Ціна питання всього 500 грн.

Після оприлюдненого розслідування до активіста ніхто з правоохоронних органів не звертався, натомість Андрій отримав судовий позов за образу честі, гідності та ділової репутації від нотаріуса.

– Ті люди, які передають своє право на приватизацію земельної ділянки, або у відчаї, або стають жертвами обману і не розуміють, що за копійки віддають вартісну власність. Бо земля за сьогодніш­німи оцінками коштує від 2 тис. дол. А в найближчі роки може подорожчати до 5 тис. дол. За деякими оцінками іноземних аудиторів вартість українських чорноземів 25-35 тис. дол. за гектар! Що найбільше обурює, що покупці прав діють у злочинній змові із представниками місцевого самоврядування – сільськими/селищними головами чи депутатами. То що це за влада, яка обманює своїх же громадян?! – запитує інший громадський діяч Віталій Дужак, який також має чимало фактів про подібні шахрайські схеми, але ніякі правоохоронні органи жодного разу не поцікавилися цією інформацією з метою розкриття злочинів.

Адвокат Юлія Якименко пояснює, що такі дії не передбачені законодавством:

«Так званий «продаж майнових прав» на земельну ділянку, яка лише перебуває в процесі приватизації — є незаконним. Лише після приватизації земельної ділянки, приміром, під гараж, особа, будучи її власником, має право на її продаж».

Якщо вам стало відомо про порушення чи шахрайські схеми продажу землі/права на приватизацію, повідомляйте нам: gazeta@ 33kanal.com, щоб разом захистити найдорожче для кожного українця – нашу землю.

Міла ПОЛІЩУК