Держпродспоживслужба оприлюднила повідомлення, яке отримала від системи RASFF № 2020.2258. В ньому повідомляється про виявлення сальмонели в різаній курятині виробництва ТОВ «Вінницька птахофабрика». Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Миколаївській області. (Для довідки: RASFF – Система швидкого оповіщення для харчових продуктів і кормів – це система оповіщення про проблеми безпеки харчових продуктів в Європейському Союзі.)

За даною інформацією курятина прямувала до Словаччини.

За статтею 20 Закону України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» вся небезпечна сировина повинна бути вилученою з обігу.

Згідно зі статтею 20 Закону України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати і / або відкликати в встановлених законом випадках харчові продукти, що знаходяться в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть викликати шкідливий вплив на здоров’я людини, і письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Про це інформує Держпродспоживслужба України

Василина Вереснева

Позиція ТОВ «Вінницька птахофабрика» щодо повідомлення інформаційної системи RASFF про виявлення Salmonella Infantis у охолодженій курятині

Днями низка засобів масової інформації дала повідомлення інформаційної системи RASFF від 02 червня 2020 року №2020.2258 про виявлення Salmonella Infantis у охолодженій курятині, що була відправлена на подальше доопрацювання сировини та пакування продукції на потужностях європейського підприємства. Ризик визначено як «не серйозний».

ТОВ «Вінницька птахофабрика» наголошує, що згідно вимог європейського законодавства, випадки реєструються в системі швидкого оповіщення RASFF та, як правило, розглядаються як підстава для подальшого розслідування та удосконалення технологічних процесів виробництва, а обіг виготовлених продуктів не обмежується, якщо ризик визначено як «не серйозний».

Щодо даного повідомлення RASFF розслідування проводиться нашим європейським партнером.

Разом з тим, за фактом отримання повідомлення нами було проведено наше внутрішнє розслідування, проаналізовано протоколи моніторингових досліджень внутрішньої лабораторії фабрики, а також розглянуто протоколи випробувань, проведених державною лабораторією, що виконувалися в рамках вимог державної програми з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці.

За результатами мікробіологічних досліджень потенційна небезпека реалізованої нами в ЄС партії продукції не була підтверджена, позитивних результатів щодо виявлення Salmonella зафіксовано не було.

Наголошуємо, що ніяких ризиків для споживачів немає. «Вінницька птахофабрика» працює у звичному режимі, вчасно та в повному обсязі здійснюючи експортні поставки, а також підтримуючи продовольчу безпеку України.

З повагою,
Пресслужба ТОВ «Вінницька птахофабрика»