Всі школярі в паніці. Абітурієнти зовсім не знають чого їм очікувати цього року. І взагалі, чи відбудеться вступ до університетів, коледжів на омріяні спеціальності?

За дорученням президента Володимира Зеленського Міністерство фінансів розробило механізм повернення коштів за пробне ЗНО, що не відбулось. Незважаючи на таку втішну інформацію, діти розгублені. Одні радіють можливому скасуванню ЗНО, а інші обурюються, через марну, плідну підготовку до тесту. Ще більше гніваються студенти, які вже пройшли цей етап. Студентка Вінницького державного педагогічного університету факультету філології й журналістики Ольга Крикун пише: «… одинадцятикласники просто «пролетять», і комусь це, мабуть, дуже вигідно. Не знаю, яким буде майбутній хід подій, але ймовірний прогноз такий: до ВНЗ вступить той, у кого добре набита кишеня.». Тривога змусила студентів, інструкторів, школярів започаткувати флешмоб “#РукиГетьВідЗНО”, де прихильники тесту борються за його існування та несправедливого оцінювання їхніх знань. Також Ольга додає: «Відкриття нічних клубів, наприклад, не впливає на поширення пандемії, а проведення ЗНО навпаки? Перевернули все з ніг на голову.»

Декан факультету філології та журналістики  Вінницького державного педагогічного університету Інна Яківна Завальнюк вважає: “Відміна ЗНО – це абсурд, оскільки не буде об’єктивного оцінювання. Тест в режимі онлайн не буде показником результативності, бо хтось може користуватись технічними засобами, списувати, підглядати”.

Завальнюк Інна Яківна

Коли матеріал був готовий, прийшла інформація, що Міністерство освіти та науки вважає скасування зовнішнього незалежного оцінювання неприпустимим. Для зменшення навантаження на центри тестування ЗНО скасують тільки для тих, хто не буде вступати до вишів.

Наталія Ленькова