Про це нещодавно розповіли у Державній екологічній інспекції у Вінницькій області. Спеціалісти сектору державного екологічного нагляду (контролю) надр провели перевірку і виявили факти самовільного користування надрами.

Перший незаконний видобуток суглинку зафіксовано 04.06.2020 р. на території Старостинецької сільської ради Погребищенського району в кар’єрі, який розташований поряд із заводом. З метою припинення незаконних дій та для встановлення осіб, які причетні до вчинення даного правопорушення, була викликана слідча оперативна група Погребищенського відділення поліції Калинівського відділу ГУНП у Вінницькій області. Правоохоронці встановили особу жителя с. Старостинці Погребищенського району, який, перебуваючи за кермом екскаватора, незаконно видобував корисні копалини. Його притягнули до адміністративної відповідальності – оштрафували. А ще – провели розрахунок шкоди, який нанесено державі внаслідок самовільного користування надрами для пред’явлення претензії.

Ще один випадок виявили 10.06.2020р. на території Маломочульської сільської ради Теплицького району. Там суглинок у кар’єрі теж видобували за відсутності спеціальних дозволів на користування надрами. На місце події негайно викликали слідчу оперативну групу Теплицького відділення поліції Бершадського відділу ГУНП у Вінницькій області. Утім, досі інформація від правоохоронних органів про внесення відомостей про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами самовільного користування надрами (видобування суглинку) до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області не надходила.

Ілона ВАЛЬТЕР