Насінництво – це важлива стратегічна галузь України в організаційній структурі сільськогосподарського виробництва, яка є основною складовою системи продовольчої безпеки країни. Ця спеціалізована галузь сільськогосподарського виробництва забезпечує розмноження вітчизняного високоякісного сортового насіння, її створено та запроваджено ще академіком Вавіловим І.В. 1920-х роках!

А ось новітня історія. За період з 2008 по 2016 рік відбулися такі події у цій галузі:

30.10.2008 видано наказ N 719 «Про деякі заходи реорганізації закладів експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин», на виконання протокольного доручення за підсумками апаратної наради від 20 жовтня 2008 року Мінагрополітики, з метою забезпечення розроблення умов реорганізації закладів експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин (Хаджиматов В.А.) та зобов’язано забезпечити організацію проведення аналізу фінансово-господарської діяльності та аудиту закладів експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.I. Ще його не гласно називали МІНІСТЕРСЬКИЙ КАЗНАЧЕЙ (розподільник фінансовий потоків у Мінагропрому тих часів)

Потім, на виконання Указу Президента №1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», була видана постанова кабінету міністрів від 28 березня 2011 р. N 346 «Про ліквідацію урядових органів» Цією постановою було ліквідовано урядові органи за переліком згідно з додатком. Куди потрапила і державна служба з охорони прав на сорти рослин, а її очільник, Мельник С. І., пішов на «підвищення», на посаду заступника міністра АПК

Підвищенням насолоджувався не довго бо відбувся дуже великий та на той час рідкісний скандал навіть з чисельними публікаціями у ЗМІ. Скандал базувався на розкраданні державних коштів Мельником та був пов’язаний з Безуглим.

Далі – Мінагрополітики під керівництвом Присяжнюка, без погодження з кабміном, так як йдеться про державні землі особливого призначення (стратегічні), видало накази від 30.12.2011 р. № 807 «Про реорганізацію сортодослідних станцій» та від 19.04.2012 р. № 210 «Про реорганізацію державних центрів експертизи сортів рослин з державними інспекціями з охорони прав на сорти рослин». Відповідно до цих наказів було реорганізовано державні бюджетні установи – заклади експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин шляхом приєднання до новоствореного госпрозрахункового державного підприємства «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу», яке було створено не без участі Мельника, у 2011 році Мінагропромом, з метою зменшення використання бюджетних коштів та продовження забезпечення необхідного обсягу польових робіт з проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин, а Українському інституту експертизи сортів рослин належало забезпечувати ДП «ЦСЕНСМ» науковим супроводом.

Відповідно, основним напрямком роботи ДП «ЦСЕНСМ» планувалось забезпечення проведення експертизи сортів рослин на відмінність однорідність та стабільність (ВОС-тест) в рамках міжнародного союзу з охорони прав на сорти рослин – УПОВ, мета якого – забезпечення визнання досягнень селекціонерів, які створюють нові сорти рослин шляхом надання їм виключного права власності на сорти. Конвенцією УПОВ пов’язані 46 країн, в тому числі Україна з 1997 року.

Створювалось перспективне підприємство – в яке входить 98 сортодослідних станцій, в 27 філіях і налічувало понад 1000 вузької профільної спеціалізації працівників. Підприємство було виведене з бюджетного фінансування та знаходилось на госпрозрахунку, маючи в своєму розпорядженні цілісно-майнові комплекси, спеціалізовану техніку та 22 тис/га землі спецпризначення.

Такий план не влаштовував окремих посадовців – любителів ГМО насіння, (всіх і не перелічити, дехто з них вже в бігах), але залишилася людина, яка була «в темі» з самого початку, це колишній заступник міністра – Мельник С. I.

Маючи зв’язки та будучи вхожим до багатьох впливових кабінетів він (Мельник С. І.), протоптав широчезну дорогу для вирішення своїх власних інтересів, до кабінету Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольского. Можна сказати інколи й жив у кабінеті – шанувальника «темних справ», любителя юних талантів, а саме київської дитячої художньої школи № 9. Краснопольский – залюбки спілкується як з дітьми так і з корупціонерами часів Януковича.

Пішли з міністерства Присяжнюк, Швайка, Павленко, Сень, Демидов, Лапа. З ДП «ЦСЕНСМ» – Палієнко, Гребцов, Стрихар, Корнієнко, Войченко. З Системи та Інституту – Волкодав, Мельник, Хаджиматов, Василюк, Білявська – всі вони працювали за схемами Януковича – збирали «батони» з керівників структурних підрозділів, відмивали державні кошти. Вони не працювали на розвиток галузі та Системи, а виключно на власне збагачення. Зазначені особи були звільнені з займаних посад, але за свої злочинні дії не понесли ніякої відповідальності.

Після проведених системних дій з подачі Мельника Державна служба з охорони прав на сорти рослин в 2008 році була доведена до банкрутства, знищена та розграбована.

Павленко виявився також любителем ГМО, крім цього він не навчений помилками свого попередника Швайки, без погодження з кабміном, вдруге, видає Наказ від 18.09.2015 р. № 358 «Про внесення змін до злочинного наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 30 грудня 2011 року № 807 за яким цілеспрямовано, з подачі Мельника, доводять тепер вже з Краснопольским – ДП «ЦСЕНСМ» до банкрутства.

А головну цінність – землі спецпризначення, ніяк не можуть «поділити» так, щоб якомога простіше було її потім загарбати. Спочатку було вирішено оформити землю на ДП «ЦСЕНСМ», але не зробивши цього, видано ще два накази за підписом Краснопольського – № 506 та № 116, відповідно до яких треба в продовж місяця переоформити землі та рухоме майно на Український інститут експертизи сортів рослин (для потреб Мельніка).

І знову і знову, просліджується, що такі дії пов’язані з новим-старим директором Українського інституту експертизи сортів рослин Мельником С. І., якого Павленко призначив з 15 жовтня 2015 року.

Він, як «повсталий з мертвих» з’явився на арені та взявся «реформувати по новому стару службу». Адже ціль вже намічена – Мельник знову мітить на крісло заступника міністра АПК, новопризначеного Кутового Т., а тепленьке крісло в Українському інституті експертизи сортів рослин залишив для свого сина…

ДП «ЦСЕНСМ» було створено 2011 року методом реорганізації держсортслужби. Для виконання програми сортодослідів ДП «ЦСЕНСМ» використовується лише 200 га з 22 тисяч, що начебто належать ДП. Врожаї з площі 21 800 га, починаючи з 2014 року по 2017 рік, йдуть міністерській мафії.

Свобода – Швайка поставив на чолі ДП Корнієнка, колишнього військового та фірмача без фаху, який взявся за навантаження у 8 мільйонів чорним та 20 мільйонів сірим налом (звільнений).

Самопоміч – Павленко поставив на чолі ДП Войченка, майстра спорту по дзюдо, також без фаху з навантаженням 10 мільйонів чорним та 22 мільйони сірим налом (звільнений).

Ткаченко, в період між Павленко та Кутовим, колишній опер без фаху і освіти, узявся за 14 мільйонів чорним налом і 25 мільйонів сірим – не протримався на посаді і 2х місяців (звільнений).

І ось наступив час шедеврального з усіх міністрів, псевдо реформатора Кутового. Кутовий ставить директором ДП свого земляка Карпляка, від Сила людей, приємця за фахом торговця килимами та лінолеумом (для виконання сортодослідів). З навантаженням в 50 мільйонів на круг.

Карпляком 21 800 га здані в оренду по 2 500 грн/га. При цьому ДП заборгувало своїм працівникам гроші по зарплаті за 4 місяці.

З раптовою втечею псевдо реформатора ця вся «Тема» дісталася Мартинюку, який повинен вирішити долю незаконнореформовоного та завідомо мертвонарожденного дитя – ДП «ЦСЕНСМ».

ОМП