За версією слідства, група молодиків незаконно, шляхом погроз фізичною розправою, вимагала неіснуючий борг в розмірі 50 тис. грн. у 23-річного вінничанина. Зловмисників затримали бійці спецпідрозділу КОРД у дворі вінницьких багатоповерхівок по вулиці Андрія Первозванного одразу після отримання частини коштів, які вимагались.

Затримано 7 осіб. Їм світить 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Досудове розс­лідування триває, перевіряються версії причетності підозрюваних до вчинення аналогічних злочинів.

Між тим, вінничани переконані, що цього разу у поле зору правоохоронців потрапило так зване «молодіжне крило» «хуторян». Тих самих, котрі нещодавно влаштували стрілянину у Броварах і котрих часто можна помітити у протистояннях з храмом у Луці-Мелешківській. Так от, «молодіжне крило» цієї орга­нізованої злочинної групи пов’язують з… депутатом міської ради Вадимом Кудіяровим.

– Можу впевнено сказати, що жодного стосунку до цих бандитів я не маю, — запевнив Вадим Кудіяров, котрий ще й очолює громадську ор­ганізацію. – Національні дружини — ці хлопці, певно, хотіли щось з себе показати, але вони звичайні «гопники», а наші дії нічого спільного з криміналом не мають.

– Офіційного підтвердження, що вони є будь-яким крилом якогось злочинного угруповання або банд, немає. Зрозуміло, що за різними зв’язками ці особи можуть перетинатися з фігурантами тих чи інших кримінальних проваджень, але в цьому випадку прямого і достовірного зв’язку з орга­нізованою злочинною групою не встановлено, — розповів начальник відділу прокуратури Він­ниць­кої області Сергій Гупяк. — Це молоді хлопці 1993-1998 років народження, котрі проживають у мікрорайоні Вишенька у Вінниці, згуртовані за спор­тивними захопленнями. З потерпілого ці хлопці вимагали гроші ще з листопада 2018 року. Мотивували тим, що, коли не заплатиш, то «здамо» поліції за протиправний випадок, котрий той колись вчинив. Вони «підловлювали» свою жертву, погрожували, час від часу влаштовували «набіги». Їм вдавалося відібрати у нього то 2 тисячі гривень, то 800 гривень. Одного разу навіть змусили його взяти кредит у банку. Далі — більше. Якось його схопили і вивезли у безлюдне місце. Там вже зловмисники не церемонилися і добряче «наїхали» на хлопця. Тут вони «перегнули», бо він справді налякався і вирішив сам звернутися по допомогу до правоохоронців. Наразі всі затримані зловмисники — під вартою без права внесення застави.

Але те, що буремні дев’яності повернулися — вже видно за повідомленнями у кримінальних зведеннях. Криміналітет гуртується, нахабнішає, стає жорстокішим. Можливо, тому, що не відчуває гідної протидії з боку правоохоронців?