Козятинець Михайло Мандабура розповідає, що у європейських країнах равликів із Поділля використовують для виготовлення косметологічних засобів, але найбільше — в їжу.

За його словами, м’ясо цих молюсків дуже дороге у ресторанах Франції, але для вінничан воно коштує 5 гривень за кілограм.

– М’ясо виноградних равликів дієтичне, містить вітаміни, білок, залізо та кальцій, до того ж швидко засвоюється. Ми скуповуємо равликів у мушлях. Спеціальній обробці воно вже піддається за кордоном. Беремо крупніших, в діаметрі 3 см. Цього року ціна за кілограм делікатесу впала, бо після дощів равликів набагато більше, аніж у звичайну суху погоду, — розповідає пан Михайло.

Якщо порівняти ціни на закупівлю виноградних равликів в Інтернеті, то українські оптовики готові платити 22 гривні за кілограм, натомість європейські в середньому — 3,5 євро. Михайло Мандабура розповідає, що равлики приймаються партією від 20 кг, з меншою — сенсу немає купувати. Чоловік займається таким бізнесом вже давно, але нині невдалий рік, тому доводиться самотужки вишукувати равликів по лісах та болотах та їздити за ними в інші області.

– Ось нещодавно я сам назбирав 70 кілограмів равликів за день. Відповідно, заробив собі на кишенькові витрати. Раджу вишукувати їх біля ставків та ярів і там, де є болотисті місця.

Василина Вереснева