Вінницький селекціонер Михайло Нагорняк вивів сорт фіолетової солодкої кукурудзи із покращеними смаковими властивостями. І дав робочу назву «По­дільське бордо».

Поки вітчизняна селекційна наука думає, чи підтримувати вінничанина, новим сортом вже зацікавились аж у Таджикистані.

– Державний аг­рарний університет міста Душанбе придбав у мене насіння. Адже саме ця кукурудза мі­стить корисні та лікувальні речовини антоціани, які допомагають боротися з ожирінням, раком, діабетом і багатьма ін­шими захворюваннями. Оскільки в цій країні рано починається сезон, насіння висіяли в лютому і днями надіслали фото урожаю вінницької кукурудзи. Тут його збирають двічі на рік, а кращі господарства – навіть тричі! – каже Михайло Нагорняк. – Безумовно, дуже шкода, що наші можновладці, до яких ми звертались та пропонували фіолетову кукурудзу, не зацікавились цим дуже перспективним сортом. Я ще нікому не розповідав, але, крім подільської кукурудзи, таджики на­сіння закупили ще в США та Ки­таї. Тож уявіть, який це рівень конкуренції. Але наперед скажу, що нашу дуже хва­лять, тому сподіваємось, що все пройде вдало!

Пан Михайло безкоштовно надав насіння солодкої та силосної кукурудзи він­ни­цькому фермеру Геннадію Муравелю. Сподіваються на осінь отримати якісний силос з великим вмістом протеїну. А це дозволить підвищити надої та жирність молока до 4,5%, що дуже важливо для виробництва якісного сиру.

Вікторія Снігур