У Наталі Василишиної з Мурованих Курилівців сімейна трагедія — нещодавно працівники зі служби у справах сім’ї разом з головою селищної ради і поліцією забрали її дворічну онуку до дитячого будинку.

І вона, і донька Алла місця собі не знаходять, дуже занепокоєні, бо не знають, де дитина. Все, що їм сказали, це те, що дівчинку забрали через погані житлові умови.

– А де ж нам взяти інше житло? — скаржаться обидві жінки. — Жодної допомоги від селищної ради ми не маємо, ніхто нам не допомагає, та ще й покарали — дитину забрали…

Родина справді дуже неблагополучна. Наталя Василишина зловживає алкоголем, її донька має розумові вади, відстає у розвитку, тому Наталя — опікун своєї вже дорослої доньки. Бідолашна дитина жила у жахливих умовах, і ми були просто змушені забрати її звідти, — розповідає голова селищної ради Галина Цибульська. — Туди постійно приходять якісь чоловіки і відкрито займаються сексом, не соромлячись дитини. Тому ми вирішили вилучити дівчинку тимчасово, до рішення суду. Дуже сподіваюся, що судді будуть об’єктивними. В дівчинки (їй два роки) страшна анемія, адже вона дуже погано харчується, психологічно їй дуже важко. Ми довго йшли до цього, давали можливість їм виправитися. Але вони нас, на жаль, не почули. Хати вони й справді не мають, і ми нічим не можемо допомогти, вільного житла у нас немає. Але треба було хоча б якось утримувати в порядку те, що є. Зрештою, вони самі довели його до такого стану… Материнський ін­стинкт у них є, але жодних навичок господарювання вони не мають, ніхто з них ніде не працює. Ми діяли тільки в інтересах дитини.

Тому в інтересах безпеки дитини ми вирішили вилучити її з сім’ї і відправити туди, де вона зараз перебуває (у Тульчині). Суд постановив забрати дитину без позбавлення батьківських прав на невизначений термін — до тих пір, як тільки ці дві жінки зможуть забезпечити дівчинці гідні умови для її розвитку.

– Ця жінка не може виконувати батьківські обов’язки, а донька, мати цієї дитини, виховувалася в інтернаті для розумово відсталих дітей, — додає керівник служби у справах дітей Муровнокуриловецької РДА Ігор Остапович. — Але все одно дитину їм повернуть, якщо вони або куплять нове житло, або приведуть до ладу те, що є.

Але це для бідної родини самотужки зробити нереально! Сусіди неблагополучної сім’ї, у свою чергу, стверджують, що ремонтувати житло обом жінкам не під силу, а порожніх приміщень у більш-менш пристойному стані, куди б можна було переселити сіромах, у Мурованих Курилівцях знайти не проблема. Вони жаліють Наталю, намагаються їй хоч чимось допомогти. А вона плаче, каже, що жодне зі звернень, котрі вона відсилала до селищної ради, не розглядали…

Загалом в Мурованокуриловецькому районі живе 4510 дітей до 18 років. 38 з них — діти-сироти і діти без батьківського піклування. 21 дитина перебуває під опікою, 12 виховуються у прийомних сім’ях. У складних життєвих умовах — 12 сімей, де виховуються 29 дітей. Сюди ж входять і Василишині. Як вибратися їм з цього статусу — питання залишається відкритим.