В області невтішна ситуація з захворюваністю медиків на COVID-19. Спалахи хвороби серед медиків почалися з Калинівки і продовжують підтвержуватися все нові і нові випадки хвороби. Так, на минулому тижні “вибухнула” підстанція швидкої медичної допомоги №1.

«На сьогоднішній день на стаціонарному лікуванні з приводу коронавірусу знаходиться  24 медика, на самоізоляції знаходяться  50 медичних працівників. Наразі ситуація на станції більш-менш стабільна, працює від 6 до 9 бригад, підстраховують медичні працівники Центральної станції”, – прокоментував ситуацію Станіслав Скоробогач, медичний директор КНП “Територіальне медичне об’єднання “Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”. До слова, на підстанції швидкої звільнився головний лікар, зараз керує заступник.

Пригадується, як на перших тижнях поширення COVID-19 медики масово звільнялися через відсутність ЗІЗ та ризик інфікуватися. Нині медиків тримають “гривнею”, адже після медичних страйків почали виплачувати ковідні кошти.

На сьогодні у Вінницькій області захворіли на коронавірус 328 медичних працівників, це 19,7% від всіх лабораторно підтверджених випадків захворювання. Згідно з офіційною статистикою, область за всіма показниками не знаходиться у червоній зоні, але говорити про поліпшення ситуації ще рано.

За словами головного санітарного лікаря Вінницької області Валентини Зайцевої, в області захворіло — 124 лікаря, 143 — медичних сестри та 54 молодших медичних сестри. Також захворіли чотири помічника-епідеміолога і три дезінфектора. Летальних випадків серед медиків немає.

Тож що ж є причиною росту захворюваності серед медиків, можливо забезпеченість тільки на 66% засобами захисту чи можливо ЗІЗ закуплені у несертифікованих виробників? Адже якщо так буде і далі, то хто ж надаватиме допомогу пацієнтам? Бо ж згідно з даними ДОЗ ОДА, кількість зайнятих ліжок в опорних лікарнях першої хвилі продовжує збільшуватися. Хворими на коронавірус вже завантажено понад 40% ліжок. У МКЛ № 1 ліжка заповнені на 81,5%, у Хмільницькій – 75% та на 60% в Жмеринській ЦРЛ. На стаціонарному лікуванні перебуває 156 дорослих та 3 дітей. Згідно з оперативними даними ДОЗ ОДА, найбільше хворих лікується в МКЛ №1 – 66 хворих, в Калинівці — 16.