– Марія була для мене всім… У неї раніше виникали проблеми зі здоров’ям – панкреатит та холецистит, але ж із такими діагнозами довго живуть. Десять років тому жінці видалили жовчний міхур, після того проблем не було. Кілька тижнів тому в неї став боліти живіт, нудило, почалась блювота. Я саме збирався до Вінниці, тому запропонував взяти із собою до лікаря, — каже чоловік покійної Михайло. — Дружина відмовилась, сказала, що скоро стане краще. Цілу ніч Марія не спала через біль. На ранок звернулись до райлікарні, жінку шпиталізували до хірургічного відділення. Лікуючим став за­відувач Василь Грисюк.

Я йому дав 500 гривень і просив дивитись за дружиною, той погодився. Марії призначили лікування від гострого панкреатиту, заявивши, що все буде добре. Щоранку завели список медикаментів і цілодобово ставили крапельниці. Легше коханій не ставало. А через вісім днів у неї кардіолог під час огляду діагностувала набряк мозку. Жодної кардіограми чи МРТ не проводили. Весь цей час Марія не їла, але постійно блювала якоюсь рідиною. Все тіло було чорне… Зрештою, я вирішив забрати дружину з лікарні. Їй виписали направлення на КТ до Вінниці.

Там знайшли камінь у печінкових каналах. Поїхали назад в село, Марії стало краще. Втім, вже за день знову стан погіршився.

Ми лягли відпочити, і раптом я почув хрип. Дружина не могла дихнути. Я злякався, почав її реанімувати. Сусіди викликали «швидку допомогу». На жаль, кохана померла в мене на руках, і залишився я сам з двома донечками. Висновок судмедексперта – гостра серцева недостат­ність. Я впевнений, що до такого стану мою жінку довели у Гайсині. Медики її неправильно лікували, не перевірили серце… В результаті навіть не вибачились, а сам лікар пішов у відпустку.

Завідуючий відділенням хірургії Василь Гринюк заявляє, що добросовісно виконував свою роботу та не причетний до смерті жінки.

– До нас вона надійшла з болем у животі. Поставили діагноз «панкреатит». І лікували відповідно до системи. Жінка померла через тиждень після того, як виписалась з лікарні. Тиждень самостійно лікувалася вдома. Причина смерті — серцева недостатність. Встановленому діагнозу є офіційне підтвердження.

Михайло Дороцінківський зізнається – судитись із людьми в білих халатах наміру не має, адже життя його коханої вже не повернеш. Втім, він просить правоохоронні органи та департамент охорони здоров’я провести розслідування і перевірити відповідність завідуючого хірургічного відділення займаній посаді.

Вікторія Снігур
Соломія Копач