Схоже, це явище після заяви про складання повноважень нардепом С.Вакарчуком стає масовим. І у нас, як у Верховній Раді, депутата добровільно не хочуть відпускати його колеги.

Справжнім скандалом завершилось засідання чергової 35-ї сесії Козятинської районної ради, на якій розглядався цілий ряд питань життєдіяльності району. Бо якщо всі рішення ухвалювали швидко і без обговорення, то останнє 33 питання викликало бурю емоцій! Мова йде «про добровільне і дострокове складання повноважень депутатом Козятинської районної ради» Олегом Оркушею, яке вже втретє виносилося на голосування за останніх півроку й не набирало необхідної для ухвалення рішення кількості голосів. І цього разу за нього проголосувало всього 13 депутатів. Був присутнім під час голосування цього рішення і сам Олег Оркуша.

Тому, коли проєкт рішення не набрав кількості голосів, таки вийшов на трибуну. І зі словами: «Я складаю повноваження — це моє конституційне право, а ви далі грайте у свої ігри», – привселюдно розірвав навпіл депутатське посвідчення та вийшов із зали. Ось як він прокоментував цей скандальний інцидент нашому журналісту.

– Я написав добровільно заяву, аби припинити достроково мої повноваження як депутата райради. Просив вивести зі складу постійної комісії районної ради з питань депутатської діяльності, регламенту, етики, законності та правопорядку, захисту прав людини, взаємодії з органами місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою. Але я знав вже ввечері перед засіданням про договорняк певних політичних сил, яким за радість вислужитися перед своїм феодалом, про провал голосування. Тому, як то кажуть, на диво не чекав, але розраховував на людську гідність, офіцерську честь та інші притаманні людям якості. Маємо те, що маємо. Але я вільна і незалежна людина і сам вирішую, де мені бути, а де ні. А тим більш, якщо то є огидним для мене. Я не є ані іграшкою, ані рабом для тих самозакоханих божевільних людей, які правлять залишками цього району, — розповів Олег Оркуша. — Виступ депутата під час сесії є офіційним зверненням, і це право я використав. Я склав повноваження депутата Козятинської районної ради та ліквідував свій мандат, розірвавши його перед залою, та залишив на столі голові ради. На цьому все! Депутатство залишилося в минулому! Я хотів тихо і спокійно піти з районного політикуму, який себе вичерпав, скомпрометував та засунув так глибоко, що відмити то вже неможливо. Але своєю розумовою убогістю не змогли приборкати свої амбіції і просто задовільнити заяву. Тож тепер я скажу про декілька причин з велетенського списку, які стали причиною складення повноважень. Повна відсутність здорового глузду та абсурдність управління районною радою. Хамське та принизливе відношення до людей. Абсолютний хамеліонізм, прийняття незаконних рішень. Прийняття рішень в власних інтересах голови та групки халдєїв. Вічна війна з усіма і проти всіх. Саме здача Козятинщини як району відбулася ще до Нового року і обговорювалося це у владних кабінетах районної ради. Гучні заяви, за якими стоїть лиш один фарс і більш нічого. І депутатський корпус, який прогнив і вже давно не вирішує жодних питань своїх виборців, а лиш задовільняє вимоги свого феодала та того, хто контролює весь цей бардак.

Колись голова на засіданні сказав, що для нього всі депутати однакові і до всіх він ставиться з повагою однаково. Тож виникає запитання: «Чому пан голова творить такі аморальні вчинки і вибірково блокував голосування складення повноважень депутата? Не може розпрощатися з Оркушею, якого просто ненавидить, чи з такою страшною ненавистю ставиться до наступного, хто заходить по списку — пана Олександра Євтушка?» Чи, може, в пана голови та частини депкорпусу не все в порядку з власними головами? Все це болото відживає останні часи. Шкода лиш одне — злиті позиції Козятинщини.

Чому більшість депутатів або утримуються, або не голосують за це рішення, адже заява Олегом Оркушею написана ще в листопаді минулого року? У районі кажуть — комусь впливовому хочеться «звести рахунки» з ексголовою РДА або не хочеться приймати до лав районних обранців того, хто йтиме наступним за списком.

Додамо, що Олег Оркуша свого часу був головою Козятинської РДА. Сталось це після подій на Майдані. Його призначив на посаду як активного учасника Революції гідності Олександр Турчинов. У квітні 2018 року він подав заяву на звіль­нення, яку підписав Петро Порошенко. Своє рішення Олег Оркуша коментував так:

– Посада у мене була не з легких, вона виснажувала. Я вичерпав свій ресурс. А щоб бути, аби бути, то я так не хочу. Посприяла і криза у співпраці між керівництвом РДА та райради.

Нині ж Олег Оркуша – керівник міськрайонного центру зайнятості.

Вікторія Снігур