Тільки тоді думали, що це грип, бо не було ні тестів, ні припущень, що вінничани могли так швидко заразитись у Китаї. Факти, наведені в інтерв’ю «33-му» головним санітарним лікарем Валентиною Зайцевою, стали сенсацією, бо перші 978 проведених тестів ІФА (це ті, що виявляють не тільки коронавірус, але й антитіла, які є в пацієнта) показали, що 20 вінничан вже перехворіли на коронавірус і не знали про це.

– Зрозуміло, що чим більше ми будемо проводити саме таких тестів, тим більше будемо виявляти таких випадків. Ці хворі, як мінімум, перехворіли 3 місяці тому. Бо лише через 3 місяці після хвороби виробляються антитіла.

– І що — людям, які перехворіли, вже не страшний коронавірус, бо є різні думки?

— Не страшний, якщо він не буде мутувати.

– Як думаєте, буде спад коронавірусу і коли, чи є в нього ослаблення і мутація?

– Прогнози в світі невтішні. Як показують найжаркіші країни, 40 плюс є, і коронавірус є. Тобто до температур він вже пристосувався. Ліків проти нього ми з нетерпінням чекаємо, але не маємо. Доки їх не винайде людство – буде загроза чергових спалахів і непередбачуваних смертей.

Ми маємо навчитись жити з ним. Щодо статистики, то вона на Вінниччині в межах допустимих показників, розроблених Міністерством.

За 2 тижні в області -17 відсотків. Це говорить про те, що епідеміологічні норми не потрібно посилювати. Але нові факти говорять про те, що і послаблення недоречне.

– Причиною всіх спалахів є люди. Ось пішла я на ринок. Стою, дотримуюсь дистанції. А тут відвідувачі ну ще лише на голову не лізуть, притуляються, труться ззаду… Ось вам і карантин.

– Спалахи останні в лікарнях чим пояснюєте? Вони стались при виконанні безпосередніх обов’язків?

– Раніше наша санітарна служба розслідувала такі випадки. І ми ретельно вивчали такі випадки. І так би мало бути. Але, як ви знаєте, нашу службу реформами вже мало не ліквідували, тому тепер це розслідують управління соцзахисту.

Так, є багато відсотків тих, хто інфікувався від хворих. Бо така робота, і те, що медики зараз на передовій, ніхто не піддає сумніву. Але навіть на своїх підлеглих я гримаю, коли бачу, що йде коридором і зняв(ла) маску. А це лікарня, загальні ординаторські. По 12 годин працюють. Чаю попити — треба зняти маску, поїсти – те ж саме.

А вірус цей підступний. Якби ви бачили, як він захищений. Має щільну жирову оболонку і втричі заразніший за інші.

І скептикам скажу одне – дуже важко протікає хвороба. Один головний лікар, який перехворів цією хворобою, ділився:

– Ворогу не побажаю пройти цей жах…

А у нього була навіть не важкий, а нижче середнього ступінь. Люди хворіють місяцями і ніяк не можуть одужати. Тому одна порада – бережіться. Все в руках кожної людини.

Бо як би ми не розслідували причини спалахів – висновки будуть не завжди вірними. Люди не кажуть правду про свої зараження.

– Якщо людина захворіла, вона зобов’язана попередити колектив?

– Так, у першу чергу вона. Це її обов’язок, ну і епідеміологів також.

– У Жмеринській, Хміль­ницькій лікарнях та на «швид­кій допомозі» стались останнім часом спалахи. Там вже закінчили тестувати колективи, медперсонал?

– Так, і на «швидкій» всього 75 випадків. Нових — 45. У Жмеринці є нові випадки, але останніми днями жодного. Наче стабілізація. Як і у Хмільнику.

– А в банках, у філії «Укрсиббанку» вдалось ліквідувати спалах? У «Сільпо» та «Гроші»?

– Коронавірус відступає повільно, він ніде не дівся, і нові випадки будуть. Одне наголошую, це хвороба. І її не треба жахатись та соромитись у цьому зізнатись. Бо на неї хворіють всі верстви: робітники, держслужбовці, священники, віруючі, керівники, медики, зірки, головні лікарі, поліцейські, прокурори, судді і навіть дружини президентів. А у світі — вже і самі ке­рівники держав.