Вінницький апеляційний суд розглянув справу трьох засуджених чоловіків, які задушили таксиста у Вінниці, аби заволодіти його автомобілем.

Раніше суд першої інстанції вирішив, що організатор й керівник злочинної групи мусить провести за ґратами 15 років з вилученням майна, двом іншим – відповідно 13 і 14. Теж – із конфіскацією. Колегія суддів розглянула апеляцію та вирішила: троє засуджених мають відбувати суворіше покарання.

«Покарання у виді довічного позбавлення волі встановлюється лише за вчинення особливо тяжких злочинів. У частині 5 статті 12 КК України зазначено, що злочин, за який передбачається покарання у виді довічного позбавлення волі, є особливо тяжким», – йдеться у вироку Апеляційного суду.

Призначаючи покарання, місцевий суд не врахував, що обвинувачені діяли як організована група, за змовою скоїли шістнадцять злочинів, з яких чотири – умисні, особливо тяжкі. Вінницький апеляційний суд скасував вирок першої інстанції лише в частині призначеного покарання та присудив чоловікам довічне позбавлення волі. Решту рішення не змінив. Вирок набув чинності з моменту проголошення.

Його ще можна оскаржити у Верховному Суді.

Додамо, що 5 років тому двоє жителів Вінницького району й один – Іллінецького, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі, з липня по жовтень 2015-го року викрадали з автомобілів, зокрема, акумулятори, магнітоли й колеса. Потім їм захотілося заволодіти чужою машиною.

Домовилися навіть із працівником СТО, що той купить у них крадену іномарку. Жертвою обрали таксиста на «Audi». Замовили йому поїздку з Вінниці до Мізяківських Хуторів Вінницького району.

Дорогою один зі злочинців накинув водієві на шию металевий трос і почав його душити, але зашморг обірвався. Таксист Віталій Коваль намагався втекти. Пасажири його наздогнали й побили, вивезли до лісу, зв’язали руки ременем й задушили мотузкою. Зашморг на шиї затягували усі троє. Потім таксиста пограбували: заволоділи майном на 20 з лишком тисяч гривень. Іномарку ж продали через кілька годин за 20 тисяч, хоча, за висновками експертів, її вартість – більш як 100 тисяч. Така «ціна» життя двадцятивосьмирічного чоловіка, у якого були дружина і двоє малолітніх дітей.

Валентина Лісова