У семи населених пунктах Вінницької області  фахівці фітосанітраної служби повністю ліквідували  вогнище карантинної хвороби – рак картоплі. Виявили його ще у 1972 році, було уражено понад 45 гектарів землі. Чим небезпечна ця хвороба, як проявляється і чи придатна бульба після зараження до споживання – ми запитали в експертів.

– Картопля багата вуглеводами, це є сприятливим середовищем для розвитку такої хвороби як рак. Це захворювання дуже заразне і підступне. При його занесенні гриб швидко накопичується в ґрунті і через 2-3 роки вражає більшість рослин картоплі. Втрати врожаю можуть досягати від 10 до 60%. В землі збудник раку картоплі залишається небезпечним до 30 років і, поки в цьому місці ростуть інші овочі, нічим себе не проявляє. Труднощі його викорінення і надзвичайна пристосовність гриба до місцевих умов роблять його потенційно небезпечним, що може призвести до повної втрати врожаю, – каже Юлія Троян, головний фахівець-міколог обласної фітосанітарної лабораторії. –  Розпізнати рак картоплі досить просто, оскільки хвороба відбивається на бульбах у вигляді наростів, які можуть розростатися на всіх частинах рослини, за винятком коренів. На підземних частинах рослин молоді нарости мають біле забарвлення, в міру старіння вони стають коричневими, потім чорніють і загнивають. Сильно уражені бульби  до моменту збирання часто загнивають, перетворюються в буру слизову масу з неприємним запахом і розпадаються.  З зараженими бульбами і прилиплими до їх поверхні частинками ґрунту хвороба може широко поширитися.  Найбільш небезпечними шляхами занесення на територію нашого регіону раку картоплі є насіннєвий матеріал і зараження ґрунту.

А що означає введення карантинного режиму у місцях, де виявили хвору бульбу?

Встановлюються обмеження щодо вивезення цієї картоплі на продаж.  Все це мають контролювати фітосанітарні інспектори. Щоб зняти карантин, щороку вони мають проводити обстеження на тій території, де виявили рак картоплі. Зразки направляються у лабораторію,  відповідно готується висновок про результати досліджень. Якщо хвороби не зафіксовано, дані фахівці приймають рішення про зняття карантину.  Але й надалі ті населені пункти будуть все одно відслідковувати і в разі повторного виявлення раку картоплі карантин знову можуть ввести.

Чи можна споживати в їжу ось такі овочі та давати їх тваринам?

Наука не дала чіткої відповіді щодо нешкідливості такої картоплі  для людей та тварин. Це хвороба тільки рослини і знаю випадки, коли після видалення пошкодженої частини бульби її після термічної обробки вживали у їжу та давали худобі. Єдине, що відсутній товарний вигляд і вдалого урожаю не потрібно очікувати.

А чи існують народні методи боротьби з раком картоплі?

Ні народних, ні хімічних способів вилікувати таку бульбу поки що не існує. Але можна змінити сівозміну і на тому місці, де росла хвора на рак бульба, більше її не вирощувати хоча б 3-5 років. Важливим заходом є своєчасне обстеження насіннєвої картоплі перед посадкою і обстеження протягом усього вегетаційного періоду. Проте, найкращий час для виявлення раку картоплі – період збирання врожаю. Як профілактику раджу кожні чотири роки міняти сорти, аби збудник раку не адаптувався. У спеціалізованих селекційних  господарствах винайшли навіть сорти бульби, які стійкі до даної хвороби.

Віталіна Володимирова