До редакції газети звернулись рідні та близькі Максима Малярчука з Чернівців. В минулому році однорічний хлопчик загадково загинув – втопився у рівчаку. Правоохоронці переконують – стався нещасний випадок, натомість батько та бабуся переконані, що дитину не догледіла рідна матір. Саме тому вони вимагають провести незалежне розслідування та притягнути до відповідальності причетних.

– Вже сім місяців як нема нашого горобчика, поїхали на могилку, наплакались. А ще більше ятрить рану те, що ми до цих пір не знаємо правди того як хлопчик загинув, – плаче бабуся Валентина Малярчук. – Максимко був для нас довгоочікуваним онуком, із сином Миколою невістка офіційно в шлюбі не перебувала, але жили вони у злагоді і хлопчик був записаним на батька. Втім, невдовзі сімейне життя не склалось. Микола поїхав на заробітки, звідки справно виплачував аліменти. Як докази є відповідні довідки. Малюка жінка забрала до батьків у одне із сіл Чернівецького району, але ми його часто бачили, він гостював у нас. 2 листопада 2019 року Максиму виповнилось півтора року, він лиш навчився ходити, але вже за тиждень його не стало. Про трагедію нам відомо обмаль. Одні стверджують, що дитину колишня невістка залишила на бабусю, інші запевняють, що на брата. Й начебто поїхала у Жмеринку по справах. А яким чином хлопчик опинився за подвір’ям і втопився у маленькій річечці – загадка. Лікарі не доїхали навіть на місце, малюка везли їм назустріч і ті лише констатували смерть. Коли забирали тіло з моргу, то судмедексперт повідомив, що причиною смерті сталось утоплення через забій. Довідки нам в руки не давали і навіть не показували. Поховання дитини ми взяли на себе і він похований у Чернівцях. Більш того, не пройшло і 40 днів як колишня невістка вийшла заміж за правоохоронця, який працював у Чернівецькому відділенні поліції і брав свідчення у мами щодо загибелі Максимка. Хіба це законно і чи не є тут конфлікт інтересів?! Бо наскільки мені відомо, вже тоді між ними були відносини. А невдовзі справу прокуратура закрила, мовляв нема криміналу. Коли син повернувся з заробітків, подав скаргу і провадження поновили. У нас лиш нещодавно вперше взяли покази. Сам поліцейський, дізнавшись про це, перевівся працювати у сусідній район. Ми всіляко намагаємось контролювати хід розслідування, але бачимо, що чомусь справа гальмується, слідчі змінюються, скоро її знову закриють. Але як же так? Це не нещасний випадок, на нашу думку! Загинула однорічна дитина через недогляд, чому ж ніхто тоді не несе жодної відповідальності? Чому справа навіть до суду не доходить? Хто був на той момент з малюком і чому мама так часто залишала Максимка на інших? Більш того, щодо останнього, то ми звертались навіть до служби у справах дітей та молоді, але там лиш руками розвели.

Ось як прокоментували ситуацію у пресслужбі обласної поліції:

– За фактом загибелі дитини було відкрито кримінальне провадження за фактом умисне вбивство з додатковою позначкою нещасний випадок. Встановлено, що того дня матір залишила хлопчика на бабусю й відлучилась по справах, – повідомили у пресслужбі. – Поки жінка поралась по господарству, дитина гралась. Хлопчик вийшов за межі двору і зник. Все сталось буквально за лічені хвилини. Бабуся знайшла хлопчика неподалік будинку у рівчаку з водою. Судово-медична експертиза встановила, що хлопчик захлинувся водою. Матір дитини характеризується позитивно, вона за нею доглядала. Справу було закрито за погодженням прокуратури. Згодом розслідування відновили. Були проведені повторні експертизи та додаткові допити, висновки ті ж самі, що попереднього разу. Слідство триває. Якщо рідні мають нові факти, які можуть допомогти у розслідуванні, вони можуть звернутись до поліції.

Ми слідкуватимемо за розвитком справи і готові вислухати інші точки зору.

Віталіна Володимирова