Планову вакцинацію під час карантинних заходів необхідно продовжувати. Такі рекомендації надає Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я України. Відмова від планової вакцинації в період карантину – це реальна загроза здоров’ю як дітей, так і дорослих.

Обласний департамент охорони здоров’я ОДА звітує, що лікувально-профілактичні заклади області забезпечені вакцинами від 14,4% до 100%, з урахуванням перехідного залишку імунобіологічних препаратів із 2019 року.

На 100% – область забезпечена вакциною для профілактики туберкульозу, гепатиту В, гемофільної інфекції, проти кору, краснухи та епідемічного паротиту; на — 97,8% проти поліомієліту ; на 89,6%– комбінованою вакциною для профілактики дифтерії, кашлюка, правця ; на 79,7% – для профілактики дифтерії, кашлюка, правця (АДП-м) ; АДП анатоксином – 14,4%.

За рекомендаціями Центру громадського здоров’я МОЗ України оптимальним рівнем охоплення вважається 7- 8% на місяць, бажаний рівень за 5 місяців – 35-40% охоплення підлягаючих контингентів.

У Вінницькій області найнижчий рівень імунізації серед дитячого населення спостерігається у Шаргородському, Хмільницькому, Погребищенському, Вінницькому, Могилів-Подільському районах, Дашівській, Лука-Мелешківській, Росошанській ОТГ та у Вінниці.

Щоб захистити себе та своїх дітей, особливо в умовах пандемії COVID-19, слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення. Інформацію можете отримати у свого лікаря. Вакцинація входить у перелік гарантованих послуг первинної медичної допомоги. Якщо у вашому медичному закладі кажуть, що вакцини немає, зверніться до керівника закладу охорони здоров’я або Департаменту охорони здоров’я. Пам’ятайте, захищені ті, хто вакциновані!

Ольга Сонячна