Зокрема постраждали Ямпільський та Могилів-По­дільський райони, де підтопило садиби, городи та набережні, розмило дороги.

Най­більше постраждали Михайлівка, Цекинівка, Велика Кіс­ниця, Ям­піль, Моги­лів-По­діль­ський, Серебрія, Немія, Бандашівка та Садківці.

За словами людей, кілька днів вони навіть не лягали спати і просто чергували біля Дністра, боячись пропустити активне прибуття води… Машини з речами напоготові. А дехто, чиї хати найближче до водойми, взялися самотужки ук­ріплювати їх мішками з піском…

Голова Могилів-Подільської райради Володимир Сірант побував у Суботівці, Садківцях, Кремінному, Лядовому, Немії, Серебрії…

– Повені трапляються з періодичністю плюс-мінус років десять. Щоб нам бути готовими, треба вибудувати дамбу по всьому Дніст­ровському каньйону… А ще слід зрозуміти, що чим гір­ше ми ставимось до природи, то рано чи пізно вона нам віддячить. Мова йде про вирубку лісів, забудову прибережних зон, — каже Володимир Сі­рант. — До Могилева-Поділь­cького минулого тижня приїжджав голова ОДА, заступники, працівники ДСНС. Але чомусь не повідомили про це мене, а особливо — сільських голів. А це перші особи, з ким зараз потрібно співпрацювати та спілкуватись.

Що, у районі по березі Дністра люди не живуть?! Їм потрібні люди тільки на вибори. Бо сьогодні мають піаритись ті, хто працює на Новодністровській ГЕС та рятувальники. Бо саме від них залежить рівень затоплення і те, щоб люди найменше відчули збитки. Щодо ситуації у селах, то люди напоготові, але нам добре треба думати над системою оповіщення. В паніці дехто почав викопувати картоплю, сиділи на валізах і не спали всю ніч, — каже Володимир Сірант.

На Ямпільщині через контрольований скид води із водосховища Дністровської ГЕС затопило кілька городів. До житлових будинків вода не дійшла, тож людей не евакуйовували.

Віталіна Володимирова

Фото Сергія Хіміча