А виявились просто аферистами. Це вже пошесть якась пішла на ці «приторговування» посадами, «нужною протекцією» і «перемогою у конкурсах». Значить, є бажаючі… і лохи?

Вимагачі до цього «наїзду» підготувалися ретельно, виготовивши переконливі посвідчення, аби зайвих запитань у жертви не виникало. Один представлявся радником президента України, ще один — генералом Служби безпеки України, інший — членом антикоруп­ційної громадської організації. Усіх трьох нещодавно затримали слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, за вимагання коштів в особливо великих розмірах.

Про це розповіли співробітники ДБР на своєму сайті. Зловмисники вимагали у вінницького підприємства неіснуючий борг — 1 мільйон 100 тисяч гривень. Якщо не віддасть борг — пообіцяли жертві створити максимум проблем з правоохоронними органами і знищення бізнесу. Переляканий підприємець звернувся по допомогу до Державного бюро розслідувань. А далі — справа техніки. Зловмисників затримали, прокуратура Вінницької області взялася за процесуальне керівництво досудовим розс­лідуванням, а відділ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю управління Служби безпеки України у Він­ницькій області — за оперативний супровід цієї резонансної справи.

Про жертву у прокуратурі області по­ки що не повідомляють, посилаючись на таємницю слідст­ва. Утім, нам стало відомо, що один із фігуран­тів кримінальної справи мав з підприєм­цем ділові стосунки. Що змусило його вдатися на злочин — встановлюють правоохорон­ці. Тим часом усім трьом зловмисникам обрано запобіжний захід — тримання під вартою із внесенням застави по 273 тис. грн. Охочих заплатити такі гроші не знайшлося, тому нині вони під арештом чекають рішення суду. А воно може бути досить суворим.

У разі доведення вини затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Ілона ВАЛЬТЕР