Чому у Вінницькій області не дають щоденну статистику по медпрацівниках, які захворіли на коронавірус, тих, що померли? Це запитання ми ставимо від імені читачів та медиків Вінниччини вже місяці владі Вінниччини, профільним керівникам. Однак вимога ігнорується. По Україні ця цифра озвучується! Отже і по області є. Але вона чомусь секретна? Чи тому, що її неправдивість місцеві журналісти та жителі швидко вирахують, чи із якихось інших причин? Шановний новообраний голово ОДА Сергій Борзов! «33-й» з першого дня початку спалахів коронавірусу на Вінниччині та Україні надає інформацію жителям області і України про це. Як і наші колеги. Тому що це конституційне право громадян отримувати повну і всебічну інформацію! Бо лише так ми можемо провадили профілактичну роботу та на прикладах показувати реалії цієї біди. Однак зустрічаємось із неадекватною поведінкою керівників медзакладів: мовляв, дивіться статистику чи пишіть запит! Або взагалі «хованщина» та «мовчання телефонів». Але ви уявляєте, яка відповідь надійде через 4 дні чи 2 тижні по надісланих запитах і кому вона буде потрібна по щоденній ситуації? Нагадую, що, згідно з законом, і усне звернення є запитом. І в час пандеміі це мають знати і усвідомлювати керівники медзакладів та адмінструктур. Зрозуміло і очевидно, що медики потерпають найбільше від пандеміі, бо вони на передовій! Але керівники тижнями приховують факти спалахів у закладах чи применшують статистику. Маємо випадки, що взагалі замість нормальної реакції і врахування помилок, судяться із виданнями та журналістами.

В області через звільнення 19 керівників медзакладів і оголошення конкурсів на ці посади, які чомусь переносились, в обласних комунзакладах непроста ситуація. Як повідомляють «33-му», іншим ЗМІ чи у соцмережах працівники – ситуація вкрай загрозлива. Найбільшим епіцентром спалаху коронавірусу сьогодні є Станція швидкої допомоги.

Знаємо, що ви там побували і переносите приміщення. Але ураження цими днями нових працівників, що поповнило вже виявлених 75 співробітників, вимагає детального вивчення ситуації яка склалась у медзакладах!

Бо ж бачимо збільшення і у Хмільнику, і у Жмеринці, Тиврові, інших.

Взагалі дивними є заяви про відсутність серед медиків померлих від коронавірусу. Але ви чи ваші підлеглі вже бачили оприлюднені заяви громадських активістів щодо смерті фельдшера цього закладу, вони переконують, що це не єдиний летальний випадок. Редакції «33-го» розповіли колеги про смерть медсестри у Хмільнику, яка в ці списки чомусь не потрапила! Знову надходять скарги про нестачу ЗІЗ на «швидкій» і про те, що їх купують лікарі за власні кошти. Систематично надходять сигнали про неякісні костюми індзахисту, на які вказують як можливу причину заражень медиків. Головні лікарі, які індивідуально їх купують, також підозрюють у цьому причину, але кажуть, що вони сертифіковані. Ось таке замкнуте коло. Тому просимо

відкрито і щоденно інформувати жителів області та ЗМІ про спалахи коронавірусу у медзакладах та кількість хворих медиків в області із детальним розшифруванням по населених пунктах, як це подається щодо хворих дітей. Про забезпечення медзакладів засобами індзахисту та втратами.

Це виключить ситуацію, коли керівники від медицини маніпулюватимуть даними, надаватимуть неправдиву інформацію. А медики, навпаки, зможуть пожалітись, побачивши це.

Ми вже в червоній зоні! Україна вийшла в лідери серед хворих на коронавірус за темпами зростання. Ми треті після Росії та Великобританії в Європі.

Порятунку, поки що, від пандеміі чекати немає звідки. Але завдяки і непродуманій політиці неналежного та недостатнього інформування про це на місцях маємо достатньо «пофігізму» про «видуману» пандемію і т.п. Як і «гвалти» про розголошення «секретів». Ми знаємо і розуміємо закон! Але скажіть, чому дружина президента відкрито говорить про хворобу, а місцеві керівники вважають це мало не «проказою»? Де грамотна інформаційна політика?

Сподіваємось на швидкі висновки і дії.

З повагою,
редакція газети “33-й канал”