Наразі для розвантаження лабораторій, що роблять ПЛР тести почали масово робити ІФА тестування. Метод ІФА визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.

Це тестування коштує набагато менше, ніж ПЛР, та й результат готовий швидше. При цьому аналізують сироватку крові, а не саму кров, як у випадку з експрес-тестами, і не матеріали мазків, як у випадку ПЛР.

Позитивний результат ІФА тесту буде додатковою підставою для ПЛР дослідження. Метод ПЛР – єдиний вид дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу «COVID-19».

Сьогодні є визначений перелік людей, кому потрібно робитиці тести:

– пацієнти із симптомами COVID-19,

– пацієнти з пневмонією,

– контактним особам,

– особам, що потребують планової госпіталізації та/або операції,

– медичним працівникам, які працюють з хворим на COVID-19,

– працівникам лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19,

– працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу,

– працівникам Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби та іншим медичним та фармацевтичним працівникам.

За інформацією сайту департаменту охорони здоров`я ОДА, ІФА  діагностику проводять в 11 лікувальних установах області.

Де закуповують тест-системи, в якому закладі найдешевше зробити тестування та чому в шкірвендиспансері роблять найбільше досліджень. Подробиці читайте у наступному номері “33-го каналу”.

Катерина Шароварська