Екскурсовод з Вінниці та блогерка Таня Рибак на своїй сторінці в соцмережі розповіла про подорож до равликової долини. Їхати туди всього півгодини, а враження – неймовірні!

-Потрапила на анонс поїздки на равликову ферму і зрозуміла що Жмеринка і равлики то дивне поєднання, а значить треба їхати досліджувати. Ми потрапили на велику зелену територію. З одного боку садочок великий, кущі квітів і лаванди. З іншого – ліс. Побачила велику теплицю. Думала равлики там – але ні. Вони живуть у спеціальному приміщені, там дуже волого і вони тусять на таких ніби шторках. Равлики на фермі виду helix aspersa maxima , живуть у Середземномор’ї взагалі то, – каже Тетяна Рибак. – Але Жмеринка хіба гірша. Тим паче, для них створенні такі умови. Побачила як равлики розмножуються, в них є така “стріла кохання” або “шип любові”. Равлики взагалі то гермафродити. Але кажуть, народжуються всі хлопчиками. А там як карта ляже.Після спарювання вони відкладають ікру. І равликова ікра є однією з найдорожчих у світі.Потім, як равлики вилуплюються, їх випускають у равликовський дитсадок. Вони там ростуть, їх годують збалансованим кормом і потім відправляють в Європу на столи Франціі та Іспанії.Звісно, ми не оминули нагоди продегустувати і найдорожчу ікру. Й запечених равликів із різними соусами. Та й навіть тарталетки з равликами. Під смачне вино.

Коли нам подали страви (а все на свіжому повітрі, у дерев’яній альтанці біля лісу), то думала шо то їжа на один зуб. Та виявилось що це дуже ситно.Потім якраз ще було трохи часу прогулятись по лісу й розструсити наїжене.

Вартість екскурсії на фермі та дегустації – 300 грн.

-Все розповідає і показує власниця, надзвичайно привітна. Вона реально горить своєю справою і розказує як воно, не побоятись почати такий екзотичний бізнес. Ну й можна купити підготовлений в вакуумі охолоджений сет з равликів під соусом, вдома у піч на пару хв насолоджуватись делікатесом.Взагалі, настрій після равликової долини такий релаксовий і я мрію зібрати дівочу компанію на пікнік з фотосесією. Якшо не можна поїхати поки до Франції, нехай вона буде у нас.

Валентина Лісова