Де у Вінниці можна скуштувати історію на смак? Виявляється, що таких гастромісць все більше… І одні вінницькі «Коні» просто взяли книгу тисяча вісімсот якогось там року, дали шефу і змусили по ній готувати!

– Знаєте, мені дуже подобається цей тренд. Все частіше я буваю у закладах, де займаються кулінарними розкопками і витягують на світло страви, які готували наші пра-пра-пра… Так ми з вами стаємо свідками становлення сучасної української кухні. Бо 21 століття надворі, а у нас все тільки починається. І є всі шанси нарешті втратити «комплекс меншовартості» в кулінарії, бо ми провтикали років сімдесят у той час, коли всякі там Італії і Азії вже нагодували весь своїми піцами та сушами, — описує цю смачну ситуацію гастрогід із Вінниці Аліса Губенко. — У Вінниці вже є «точка», де подають 5 страв і 5 вин, три з яких виробляються у Гайсині на крафтовій виноробні. Серед сенса­ційних страв подавали таке:

Ковбаса по-Брацлавськи. Це свиняча печінка, яка заграла новими фарбами у фарші із печінки, сала, яєць і катанки… Запечена у натуральній кишці. Звучить не дуже, але дуже смачно. Несподівано солодко і ніжно.

Смакота №2 — шмат панської капусти. У модних ресторанах його ще називають «стейком із капусти». Типу інноваційна страва. Але ні! Це дуже давня страва, коли капусту обмазують медом, оцтом і приправами і за­пікають. Потужна штука!

Страва №3 — таблетки від голоду — рибні котлетки під по­дільським соусом бешамель. Вам не здалося, бо цей соус не тільки французький, а й наші бабусі із Поділля були давно в темі.

Подив №4 — паштет у кахлі. Ох вже ці назви! Але так він називається. Це паштет із курячих нирок, гусячої печінки і м’яса птиці. Спершу запікається у кахлі, якою раніше обкладали печі. І нам цю кахлю навіть принесли…

І фінальний «Сластіон». Це десерт, який готується із здобного тіста, яке розкочується з сиром і вариться. Подається із свіжим вишневим варенням.

Як вам ця 5-ка страв По-­      дільської кухні у сучасному виконанні, але за рецептами старовинної книги? Все дуже поживне і смачне. Фактично справжня чоловіча їжа!

Якщо будете вигулювати у Вінниці закордонних гостей, заведіть спробувати. Нехай дізнаються, яка Україна на смак!