Олена Михайлишена із села Плебанівка Шаргородського району вирішила звернутись до нас, аби поділитись трагічною історією, яку вона нещодавно пережила.

Напередодні її 42-річному чоловіку Олегу стало зле, і він звернувся до лікарні біля столиці, адже там родина останні роки мешкала та працювала. Приймати його відмовились, тому що прописаний у Вінницькій області й потрібно було здати тест на коронавірус. Шість днів жінка чекала на результати й вдома самостійно лікувала важкохворого чоловіка. Коли пацієнту стало зовсім зле, його таки госпіталізували, але через два дні він помер. Родина впевнена – чоловіка можна було врятувати!

«Знаєте, я не хочу добиватись ніякого покарання медикам, бо знаю, що із ними судитись нереально, адже рука руку миє. Бог їм суддя. Просто через народну газету «33-й канал» я хочу закликати людей у білих халатах бути людяними та лікувати не лише коронавірусних, а й іншу категорію пацієнтів! Бо чим останні гірші і хіба вони не потребують невідкладної допомоги? — плаче вдова Олена Михайлишена. — Ми з Олегом вже 25 років разом, обоє з Плебанівки. Народили трьох дітей, а в пошуках кращого життя опинились у столиці. Напередодні у чоловіка почався кашель, біль у лівому боці, він не міг їсти, але температура була в нормі. Звернувся до сімейного лікаря, з’ясувалось, що в Олега двостороння пневмонія, плеврит та в легенях набралася рідина. Він потребував госпіталізації, втім, вже у Бородянській лікарні нам відмовили.

Сказали, що треба здати тест на коронавірус. Нам його провели і відправили додому. Олегу краще не ставало. Аби хоча б коханий дожив до того дня, коли його покладуть до лікарні, я самотужки колола антибіотики. Зрештою, на п’ятий день Олег став задихатись, і я відвезла його в місто Буча. Результатів ще не було, на колінах вмовляла медиків щось зробити, тому вони пішли нам назустріч. Чоловіка поклали в інфекційне відділення у віддаленому боксі, бо було багато хворих на коронавірус. Чоловіку ставили крапельниці, а коли стало відомо, що тест негативний, перевели в терапію.

Втім, було втрачено вже багато часу, адже стан Олега різко став погіршуватись, серце збільшилось у розмірах, його забрали до реанімації та підключили до апарату штучної вентиляції легень. Але через два дні його серце зупинилось. За висновком судово-медичного експерта, причиною смерті стали інфаркт та тромбоемболемія легенів.

Мого чоловіка були всі шанси врятувати, але лікарі чомусь залишили його без допомоги. Чому ж нам не запропонували здати тест на коронавірус у приватній лабораторії власним коштом, де результат є вже за добу?! Заради чоловіка ми б зробили все, і тут питання не в коштах. Але нам такого варіанту ніхто не запропонував. Дуже боляче і водночас несправедливо».

У свою чергу, юристи радять родині Михайлишених добиватись покарання причетних.

«Рідним покійного раджу насамперед написати заяву про злочин до поліції чи прокуратури за фактом неналежного виконання обов’язків медиком. Якщо ж буде відмова, то тоді в судовому порядку правоохоронці зобов’язані внести відомості до ЄРДР. У рамках кримінальної справи родина може звернутись із цивільним позовом до суду про відшкодування матеріальної та моральної шкоди з конкретного лікаря чи медичного закладу», — каже вінницький юрист Юрій Андрікевич.

Та чи зважаться рідні покійного Олега на це – побачимо згодом.

Віталіна Володимирова